Sveriges inrikesminister: Vi ska inte vänja oss vid det här

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg reagerar med ilska på sprängningarna i Stockholm och Uppsala.– Att kriminella ägnar sig åt det här och visar sådan likgiltighet inför faran man utsätter andra för är provocerande, säger Damberg (S).

Sprängningen i Stockholm beskrivs av polisen som en av de kraftigaste i regionen.

Även i Uppsala skedde natten till måndag en kraftig explosion och inrikesministern ser allvarligt på utvecklingen med sprängningar i Sverige.

– Vi måste komma åt de kriminella grupperingarna, säger han, och tillägger:

– Jag hoppas att människor ställer upp och hjälper polisen med iakttagelser och tips så att vi kan fälla fler personer för de här brotten.

Skärpta straff

Enligt Damberg krävs fortsatta krafttag mot de kriminella miljöerna så att fler kan ställas till svars och dömas.

– Polisen har Operation rimfrost, en nationell kraftsamling som riktar in sig just på den här typen av gängkriminella som står för våldet. Jag är helt övertygad om att det ger effekt och att vi kommer se skillnad, säger Damberg.

Han hoppas 2020 kunna få på plats skärpta straff för den här typen av brott.

– Vi har en viktig fråga som jag ser som prioriterad och det är ytterligare straffskärpningar för sprängmedelsbrott, men också skärpta straff för smuggling och jag siktar på att kunna leverera det och få det till stånd under året.

Samhället starkare

Vad säger du till dem som känner sig oroliga?

– Jag förstår om man blir förbannad och att man bli orolig om man ser sådant här i närheten där man bor. Däremot ska man veta att polisen gör en kraftsamling nu och samhället är starkare än gängen.

– Det här ska vi inte vänja oss vid i Sverige, säger Mikael Damberg.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning