Sveriges inrikesminister utlovar "extraordinära åtgärder" - Malmöpolisen får förstärkning

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill se extraordinära insatser efter dödsskjutningen i Malmö. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD-TT

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) lovar att "extraordinära åtgärder vidtas för att vända utvecklingen" efter helgens våldsdåd i Malmö. Samtidigt begär den regionala polismyndigheten nationell förstärkning – ett krav som rikspolischefen tillmötesgår.

Polisregion Syds begäran om hjälp blev känd på söndagskvällen när regionchef Carina Persson sade man ska "lägga betydande resurser på att utreda även helgens händelser". Persson utlovade samtidigt i uttalandet, publicerat på polisens sajt, "en stor styrka poliser på Malmös gator".

Sveriges rikspolischef Anders Thonberg bekräftar att man skickar poliser till Skåne: "I linje med det kommer vi att skicka ytterligare förstärkningar till region Syd för att möta behovet av både utredande resurser och ökad tillgänglighet som komplement till den lokala polisen."

Nära dialog

– Fokus ligger på att säkerställa att polisen har de resurser som behövs, skriver inrikesminister Mikael Damberg till TT i en kommentar till dödskjutningen. Enligt inrikesministern står regeringen i nära dialog med den regionala polismyndigheten för att utreda händelserna.

En insats är att "öka antalet synliga poliser på gatan i trygghetsskapande syfte", skriver Damberg. "Nationella resurser har tillförts Malmö. Malmö ska inte stå ensamma i detta", tillägger han.

Uthållighet krävs

Damberg påpekar också att rikspolischefen gör budgetomfördelningar för att stärka polisens möjlighet att utreda och bekämpa sprängningar. "Framför oss ligger hårt arbete, bara hårt arbete", skriver Damberg i sin kommentar.

Men Moderatledaren Ulf Kristersson går på sitt Facebookkonto till hårt angrepp mot regeringen, och speciellt inrikes- och justitieministrarna i ett inlägg.

Kristersson anser att förtroendekapitalet som skulle behövas för att återta kontroll över utsatta områden "eroderar för varje dag".

– Och medan detta händer sitter regeringen och pusslar och knåpar med sina 73-punkter!, skriver han med hänvisning till januariavtalet.

"Regeringen tafatt"

Kristersson anser att justitie- och inrikesministrarna bör ha begärt mandat och resurser för att "krossa gängen och låsa in mördarna" – eller så borde de ha avgått.

Sedan riktar Moderatledaren in sig på statsminister Stefan Löfven (S): "Den tafatthet som präglar regeringen är provocerande. . . Stefan Löfven: Agera! Nu!."

Damberg svarar skriftligt på kritiken: "Jag har noterat moderatledarens kommentarer. Jag väljer att inte bemöta dem idag. Mitt fokus ligger på att säkerställa att polisen har de resurser de behöver."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning