Sveriges inrikesminister glad över samarbetet kring gränskontrollen

Finland skärper restriktionerna för pendlingstrafik. Bild: Lars Pehrson/TT

Finland skärper sin gränskontroll, men sjukvården i svenska Norrbotten ska inte påverkas av det nya beslutet.

Finland skärper restriktionerna inom pendlingsregionen vid gränsen mot Sverige och Norge på grund av coronaviruset, meddelar regeringen. Skärpningen gäller dock inte godstrafik eller vårdpersonal.

Sjukvårdspersonal som bor i Finland, men jobbar i Sverige, kommer att kunna fortsätta att pendla som vanligt, uppger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) för nyhetsbyrån TT.

Karantän i två veckor

– Däremot om man jobbar både inom Finlands sjukvård och i svensk sjukvård, då blir det karantänreglerna på två veckor som gäller för finsk sjukvård. Men då finns det också möjlighet att bosätta sig lite mer permanent i Sverige om man vill göra det och Region Norrbotten jobbar mycket med det, säger Damberg.

Enligt Damberg har ländernas regeringar haft en bra dialog.

– Vi upplever att Finland har tagit in och försökt hitta vägar framåt där de både vill slå vakt om en ökad gränskontroll, men också se till att viktiga samhällsfunktioner fungerar på båda sidor av gränsen. Det kommer naturligtvis få negativa konsekvenser för gränsregionerna. Människor som vanligtvis arbetspendlar i andra yrken kommer ju att drabbas av detta, säger Damberg.

Bara den mest nödvändiga pendeltrafiken ska tillåtas. Under en presskonferens meddelas att karantänbestämmelserna ska skärpas och att bevis från arbetsgivare behövs för att komma över gränsen.

Stora konsekvenser

Region Norrbotten har vädjat att arbetspendlingen för finländsk sjukvårdspersonal ska få fortsätta på grund av att sjukvårdarna från Finland behövs i området. Den svenska regeringen har haft samtal med regionen.

– Region Norrbotten har varit väldigt aktiv och försett oss med goda argument. Det hade fått stora konsekvenser om vi inte hade kunnat hitta en bra lösning på detta mellan våra länder, säger Damberg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning