Sveriges försvarsminister: Ryska robotar provokation

Sverige reagerar. Iskander-robotarna kan bestyckas med kärnvapen. Bild: Evgeny Stetsko

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) reagerar nu på Rysslands beslut att flytta avancerade robotar som kan bära kärnvapen till den ryska enklaven Kaliningrad.

– Det är att betrakta som en provokativ signalpolitik, säger Peter Hultqvist till TT.

Den svenska regeringen har känt till att Ryssland tidigare aviserat att man inom ramen för sina militärplaner avser att placera ut de så kallade Iskander-robotarna till Kaliningrad som en del av sin övningsverksamhet. Enligt Dagens Nyheter skedde detta i fredags under skydd av ryska jaktflygplan, som då ska ha kränkt finskt luftrum.

Robotarna har en räckvidd på omkring 400 kilometer och kan bestyckas med kärnvapen.

– Det här är något som vi betraktar som en provokativ signalpolitik i grunden, eftersom det skapar ett skarpare läge i hela den här regionen. Särskilt som det här handlar om möjliga kärnvapenbärare, vilket ger det här en extra dimension, säger Hultqvist.

– De säger själva att det är att betrakta som en markering mot Nato och militär närvaro i Baltikum och Polen. Då ska man komma ihåg att den militära närvaro som Nato har bygger på önskemål från de här länderna. Och det i sin tur är en konsekvens av den annektering som skett av Krim och den väpnade konflikt som pågår i Ukraina och den samlade ökade övningsverksamheten från den ryska sidan, säger Hultqvist.

Även Polen reagerade på måndagen på förflyttningen av Iskander-robotar till Kaliningrad. Polens utrikesminister Witold Waszczykowski kallade förflyttningen för en "olämplig respons" på Natos aktiviteter i regionen, rapporterar Reuters.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning