Sveriges försvarsminister: Beredskapsinsatsen i Östersjön är en markering mot Ryssland

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Den svenska försvarsmakten har inlett en beredskapsinsats i Östersjön och på Gotland, och de senaste dagarna har svensk militär blivit allt synligare.

Svenska försvarsmaktens beredskapsinsats i Östersjön är en signal till Ryssland. Det säger landets försvarsminister Peter Hultqvist till nyhetsbyrån TT.

– Vi är inte naiva på något sätt, vi har ju sett utvecklingen över tid. Det vi nu gör med den här insatsen, som Försvarsmakten gör och som vi också markerar vårt stöd till, är ju ett sätt att skicka signalen både till våra partners och till den ryska sidan att vi står upp för svensk integritet och suveränitet, säger Hultqvist efter ett möte i försvarsutskottet.

Försvarsmakten har inlett en beredskapsinsats i Östersjön och på Gotland med svensk militär allt synligare de senaste dagarna. Läget är mer intensivt än på länge, enligt insatschefen Jan Thörnqvist, som drar paralleller till kalla kriget.

Högre aktivitet

– Ja, jag noterade hans bedömning, och det är klart att det är en högre aktivitet över tid med många typer av övningsverksamheter, och det är ju bland annat av den orsaken vi gör den här militära markeringen med vår armé, marin och flyg, säger försvarsministern.

– Det är klart att det som sker i Belarus påverkar också svensk säkerhet, och det gör att vi har väldigt stark bevakning av händelseutvecklingen och skeendena på olika sätt. Vi gör bedömningar dag för dag av det här och konsekvenserna, säger han.

Vad är det värsta som kan hända från svensk säkerhetssynpunkt?

– Jag vill inte spekulera i olika typer av situationer. Däremot tycker jag att det är viktigt att vi på olika sätt visar att vi förstår både den politiska dimensionen, och stödjer utvecklingen mot demokrati och står bakom protesterna, och att vi samtidigt försvarsmässigt drar konsekvenser av att det finns hög aktivitet i området. Ytterst handlar det här om att sända signalen att Sverige är berett att värna sin suveränitet och integritet, säger Hultqvist.

Det finns farhågor att Ryssland ska gå in på samma sätt som i Ukraina. Vad skulle det betyda för svensk säkerhet?

– Vi ska inte spekulera i sådant, men det är ju så att den typen av aktiviteter strider ju mot internationell lag och rätt. Det är ju ett folkrättsbrott, säger Peter Hultqvist.

Vi är redo

Svenska försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén vill inte kommentera risken för ett ryskt militärt ingripande i Belarus. Däremot framhåller han att försvarsmakten följer utvecklingen där mycket noga.

Och det är utvecklingen i vårt närområde som motiverat den svenska beredskapsinsatsen.

– På senare tid har vi ju händelser i vårt närområde, jag tänker på utvecklingen i Belarus och den övningsverksamhet vi ser och som vi visste om men också en rysk övning som dragit igång med kort varsel, som gör att vi ser skäl till att visa att vi är medvetna om det här och vi visar att vi är redo, säger Micael Bydén.

Exakt hur omfattande den svenska insatsen är vill han heller inte gå in på annat än att det är mer än vanligt och omfattar samtliga stridskrafter.

– Det är en styrkedemonstration vi drar igång på kort varsel. Vi vill tala om för vår omvärld att här är ett land som tar ansvaret för den egna säkerheten på stort allvar och då visar vi det. Det är signaler till våra partners och till den som eventuellt vill komma hit men som inte är inbjuden, säger ÖB.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning