Sverigekampen återvänder till Olympiastadion nästa år

Nooralotta Neziri, Lotta Harala ja Reetta Hurske firar trippelsegern på 100 meter häck i Sverigekampen i Tammerfors i september i fjol. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Världens äldsta friidrottslandskamp återvänder till Olympiastadion i Helsingfors då Finland står värd för Sverigekampen nästa år.

Då den traditionella friidrottslandskampen mellan Finland och Sverige arrangeras i Finland nästa gång är det den nyrenoverade Olympiastadion som står värd för tävlingen.

Friidrottsförbundet tog beslutet att Sverigekampen återvänder till Helsingfors för första gången sedan 2014. Tävlingen arrangeras det första veckoslutet i september 2022.

"Sverigekampen år 2022 är ett av huvudevenemangen under 70-års jubileet för olympiska spelen i Helsingfors. Vi lovar att den kära landskampen kommer att göra en fantastisk comeback på Olympiastadion", säger friidrottsförbundets ordförande Sami Itani i ett pressmeddelande.

Sverigekampen, som arrangeras turvis i Finland och Sverige vartannat år, har hållit till i Tammerfors de senaste gångerna den arrangerats i Finland.

"Sverigekampens återkomst till Olympiastadion är resultatet av ett samarbete mellan förbundet, Helsingfors stad och Stadionstiftelsen", säger Itani.

Jan Vapaavuori, borgmästare i Helsingfors, är nöjd över att Sverigekampen är tillbaka i huvudstadion och på Olympiastadion.

"Sverigekampen är för många finländare en årlig tradition som följs antingen på plats eller via teve. Jag är mycket nöjd över att Helsingfors få stå värd för en så traditionell och fin tävling", säger Vapaavuori i pressmeddelandet.

Friidrottslandskampen mellan Finland och Sverige är den äldsta landskampen i världen som fortfarande arrangeras. Den första landskampen arrangerades i Helsingfors 1925.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning