Sverigekampen arrangeras – om reserestriktionerna hävs

Annimari Korte och de övriga finländska friidrottsstjärnorna får fortsätta vänta på definitivt besked om landskampen mot Sverige. Bild: Lehtikuva / Timo Aalto

Friidrottsförbundet gav varken rött eller grönt ljus för landskampen mot Sverige. Förbundet lämnar fortfarande dörren på glänt för att tävlingen ska kunna arrangeras i Tammerfors i början av september.

Friidrottsförbundets styrelse var enhällig i sitt beslut att Sverigekampen arrangeras endast om reserestriktionerna mellan Sverige och Finland hävs helt.

Sverigekampens vara eller icke-vara har diskuterats, debatterats och spekulerats i de senaste veckorna och från svenskt håll har man vädjat till de finländska myndigheterna och arrangörerna att man skulle tillåta det svenska laget resa in i Finland med undantagstillstånd för att kunna delta i den traditionella landskampen.

Men det finländska förbundet väljer nu att följa myndigheternas anvisningar. Om restriktionerna som för tillfället gäller för inresande från Sverige inte hävs blir det ingen friidrottslandskamp.

Förbundets ordförande Sami Itani sade för ett par veckor sedan att han anser att landskampen inte borde ordnas under rådande omständigheter.

"Jag är nöjd över att vi till sist kom fram till ett enhälligt svar gällande landskampsfrågan och att vi nu har en klar lösning. Med det här beslutet visar förbundet att vi bär vårt ansvar i de här svåra tiderna och att vi respekterar de riktlinjer Social- och hälsovårdsministeriet samt Undervisningsministeriet gett", säger Itani i förbundets pressmeddelande.

I och med beslutet kommer arrangörerna att fortsätta sina förberedelser som vanligt inför landskampen 5–6 september. Också biljettförsäljningen pågår som normalt.

Förbundet meddelade också att landskampen ställs in om Statsrådet inte häver reserestriktionerna mellan länderna då ärendet tas upp för behandling under vecka 34 (17–23.8).

Om landskampen inte kan arrangeras enligt planen kommer förbundet att arrangera en nationell endagstävling i Tammerfors antingen 5 eller 6 september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning