Sverigefinsk sångförening i olycksbussen

Olycksbussen. Bild: Lehtikuva/Hannu Rainamo

21 passagerare och en chaufför färdades i den buss som på fredagen körde genom ett broräcke och störtade ner på ett järnvägsspår i Kuopio. Passagerarna var på väg från Kalix i Norra Sverige och hörde till en lokal sångförening.

Tre kvinnor och en man dog i olyckan. Ytterligare fyra är allvarligt skadade. Av dem som färdades i bussen var sju svenska medborgare, tolv finska och tre hade dubbelt medborgarskap.

– Det var med sorg i hjärtat jag fick veta att bussen hade kopplingar till Kalix kommun och Norrbotten. Från kommunens sida är våra tankar hos de drabbade och anhöriga, säger Tommy Nilsson, kommunalråd i Kalix kommun vid en presskonferens på lördagen.

Nilsson fick veta om bussen då en person ringde upp honom i fredags. Personen hade läst och sett bilder i finska medier och var säker på att han kände igen bussen. Natten mellan fredag och lördag bekräftade polisen för Kalix kommun att bussen hade startar från Kalix på fredag morgon och var på väg till hotellet Rauhalahti i Kuopio.

Blommor och ljus har hämtats till olycksplatsen för att hedra minnet av de omkomna. Bild: Lehtikuva/Hannu Rainamo

Av offren hade två kvinnor svenskt medborgarskap, en kvinna finskt medborgarskap och en man hade dubbelt medborgarskap. Alla 21 passagerare är i huvudsak äldre och hör till en lokal sångförening, Kalix Sång Klubb, där musik och sverigefinska står i fokus.

– Vi vet inte vem som omkommit. De anhöriga är inte underrättade än och det är polisen som får gå ut med den informationen, säger Nilsson.

Kalix kommun har öppnat ett kriscentrum och Kalix kyrka är öppen för alla som behöver träffas och prata. Kalix kommun är i kontakt med polisen i Finland och informerar om olyckan på sin webbplats, både på svenska och finska.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46