Sverigefinländare hjälper svenskar förstå Finland

Trendigt eller otrendigt? Lina Puranen och Maija Waris tillsammans med konstnären och Internetfenomenet Teemu Keisteri. I det första avsnittet är han deras stylist. Bild: Sveriges television

Tv-serie Finlands seger i hockey-VM 1995 och släppet av finländska Bomfunk MC:s Freestyler. Det är de två – och få – gånger Sverigefinländarna Maija Waris och Lina Puranen säger att de i Sverige har fått vara stolta över sitt ursprung. Med sin tv-serie vill de visa på ett annat Finland.

Vi ser – ska vi uttrycka det som – väldigt vardagsklädda finländare som gå in och ut i en stormarknad med köttfärs på gris och nöt till extrapris. I bakgrunden ljuder musik i moll, det är Hectors låt om livet i en alkoholistfamilj. Och vi hör programledaren Maija Waris som säger: "När det gäller trender är Finland något av nordiskt bakvatten" medan den andra programmakaren Lina Puranen står bredvid henne med en mössa med texten "läski", fet, på.

Så inleds det första avsnittet av den sexdelade serien Finnomani som i går började sändas på Sveriges television och som kan ses också i Finland. Det låter kanske inte som ett program som vill bryta svenskars fördomar om finländare eller visa upp det moderna Finland för dagens över 500 000 Sverigefinländare.

Men precis det är syftet med tv-serien, enligt Puranen och Waris.

– Det är viktigt att lyfta fram fördomarna för att man ska kunna förstå hur absurda de är och kunna garva åt dem, säger Waris.

Resten av programmet handlar om att nyansera dem. För visst ser vi andra sidor av Finland också. I det första avsnittet intervjuas bland andra skodesignern Minna Parikka vars skapelser till exempel Lady Gaga går i.

De medger ändå att somt kan uppfattas som kontroversiellt för en finländare.

– I varje program finns en bar med bara en kund, en man som har slocknat, ger Puranen som exempel.

– Självdistans och humor är något som behövs för att man ska kunna ta till sig programmet, säger Waris.

Viking Line-båt

Waris och Puranen har båda vuxit upp i Akalla, en förort till Stockholm och ett så kallat miljonprogramsområde som många finländare bott i. Bådas föräldrar hade flyttat dit från Finland och de gick i samma skola, ena på finsk och andra på svensk klass.

700 000 Sverigefinländare drygt finns det i Sverige.

170 000 av dem är födda i Finland. Det är framför allt den andra och tredje generationens finländare i Sverige som ökar.

Det finns ingen exakt statistik men Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige brukar räkna med att minst en femtedel av sverigefinländarna är finlandssvenskar.

Källor: Statistiska centralbyrån, Sisuradio, Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige.

– Vi lever i ett mellanland eller i ett konstigt gap mellan Sverige och Finland. Jag tror att många i Finland inte ens fattar vilka vi är. Vi har ju en del av Finland i oss men samtidigt är vi svenskar, eller inget alls. Vi är inte som första generationens Sverigefinnar som har en direkt koppling till Finland, säger Maija Waris.

För några år sedan möttes de igen och diskuterade då hur den andra generationens sverigefinska perspektiv saknas i medierna och konstaterade att det är synd att så många av dem inte får ta del av ny finländsk kultur.

Samtidigt kände de frustration över hur lite de flesta svenskar vet om Finland.

– Finland är som ett blankt papper för många svenskar, folk vet extremt lite om Finland.

Och så de där fördomarna som de upplever att många svenskar har och som de vill ta itu med.

Vilka är stereotypierna tycker ni?

– Att alla i Finland går runt i träningsoverall. Finland är en stor Viking Line-båt för många svenskar, säger Lina Puranen.

– Det är i de sammanhangen som folk har träffat finnar, på Helsingforskryssningarna, förklarar Maija Waris.

– Den finska mannen är en annan stark schablonbild. Han är macho, han bär kniv och han super och är överlag väldigt "juntig". Den finska mannen är en fortfarande populär karaktär i svensk humor. Det är kul, jag skrattar också men det är inte hela sanningen, säger Puranen.

Ålder: 32 år.

Från: Stockholmsförorten Akalla, bor i Stockholm.

Bakgrund: Socialantropolog, arbetat med Sverigefinsk kultur i tio år.

Rötter i Finland: Pappa från mellersta Finland, mamma från Tornedalen.

Finaste med Sverige: Alla fina svenska människor som jag känner.

Bästa Finlandsminne: Känslan när man väntar på att bastun ska bli varm och när man naken dyker ner i en sjö och det är för kallt men kroppen får en adrenalinkick.

Enligt Waris är inte minst finska företag gärna med och reproducerar den bilden, som den finska järnhandelskedjans svenska reklam med den buttre och fåordige karaktären Jarmo i huvudrollen.

Hårdast, och mest tärande för identiteten, är ändå de kommentarer som de säger sig få om det finska språket: att det är så fult.

Får ni höra det?

– Hela vår uppväxt, från lärare, kompisar. Det har varit ett mantra: finska låter så hårt, säger Puranen.

– Finska är så fult, säger Waris på en lite överdriven stockholmska.

I det sista avsnittet återger de så också ett ordspråk – som de visserligen har hittat på själva – med innebörden att de aldrig vill höra någon säga något fult om finska igen.

Puranen säger att hon är rädd för att det finska kommer att försvinna från Sverige.

Samtidigt har den judiriska positionens stärkts i och med att finskan nu är ett officiellt minoritetsspråk.

– Ja, men det har hänt för sent, det är redan jättemånga som har glömt språket och slutat föra vidare det till sina barn.

Det känns som att många i den andra generationen av finländare i Sverige har ett starkt behov av att föra fram det sverigefinska nu.

– På sistone har varit så. Först måste vi berätta historien om Finland och sen om oss själva. Vi är inte en minoritet med så stark sammanhållning. Det finns många som inte vill gå ut med att de är finnar, många är väldigt välintegrerade.

Nostalgi och nytt

Ålder: 32 år.

Från: Stockholmsförorten Akalla, bor i Stockholm.

Bakgrund: Skåde- spelare, jobbat med barnprogram på både svenska och finska i Sverige, gått i scenskola och arbetat med teater och film i New York.

Rötter i Finland: Pappa från Helsingfors, mamma från Mäntyharju.

Finaste med Sverige: Alla fina människor här, att det är så fräsch här jämfört med New York, det finns ett så bra system med social välfärd.

Bästa Finlandsminne: När man åker bil på natten på sommaren och det är magiskt och känslan ”vi är här igen”.

Majia Waris och Lina Puranen säger att bilden av Finland hos Sverigefinländare lätt kan bli rätt nostalgisk. Relationen utgörs kanske enbart av en mormor eller annan släkt som bor där.

De medger att det kan prägla också den bild de återger i sin serie.

– Men vi söker också något annat.

De kallar programmet en godispåse där de visar på sitt Finland. Det sker ofta genom konst och med finns både den äldre generationens musiker Eino Grön och rapparen Asa Masa med en yngre publik.

– Vem bryr sig om Finland, säger många svenskar. Men det finns så mycket ballt där som svenskar är totalt omedvetna om. Kanske vi lekfullt vill visa det.

Finnomani visas på SVT 2 klockan 19.30 på söndagar, och på olika tider på SVT World, bland annat i dag klockan 11.20. Kan ses på SVT Play i Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning