Sverigefärja börjar köra till Stockholm tidigast i september – letter räddare i nöden för Helsingfors

Kring 700 letter anlände med Silja Serenade när fartyget gjorde sin första kryssning till Helsingfors. Arkivbild. Bild: Niklas Tallqvist

Det svåra epidemiläget i Sverige gör att Tallink Silja återgår till normal färjetrafik mellan Helsingfors och Stockholm tidigast i början av september.

Rederierna vid Östersjön drabbades hårt av coronakrisen när passagerartrafiken till och från Sverige avstannade så gott som helt under våren.

Till sommaren svarade rederier som Viking Line och Tallink Silja genom att lägga om rutterna i enlighet med epidemiläget. Färjor som normalt kör till Stockholm från Helsingfors lades in på nya rutter.

Tallink Silja flyttade till exempel Sverigefärjan Silja Serenade till rutten Helsingfors-Riga med kryssningar varannan dag till den lettiska huvudstaden.

Först planerade rederiet kryssningar till Riga fram till mitten av augusti, men nu har bolaget bestämt sig för ytterligare sex kryssningar i slutet av augusti.

Grundorsaken är det svenska epidemiläget.

– Det är det som vi följer med, säger kommunikationsdirektören Marika Nöjd på Tallink Silja.

De svenska coronafallen har fortsatt öka de senaste veckorna och det är osannolikt att de faller till betydligt lägre nivåer på kort sikt. Det går inte heller ännu att se att trenden skulle vara fallande med färre nya fall.

Viking Line avvaktar

På Viking Line säger man att man ännu inte fattat beslut om hur det blir med färjetrafiken i augusti.

Regeringen har utlovat nya besked om reserestriktionerna den 10 juli.

Det troliga är att kryssningssommaren fortsätter som den började också efter regeringens besked – under exceptionella former.

Marika Nöjd var själv med på Silja Serenades första kryssning till Riga och har också besökt Tallinn under coronasommaren.

– Det är speciellt hur lugnt det är på stan i Riga och Tallinn. Fyrtio procent av nationaliteterna som vanligtvis kommer under sommaren saknas bland turisterna.

Bortfallet gäller också Helsingfors. En kompensation är kryssningsresenärerna som stiger ombord i Riga när Silja Serenade vänder tillbaka mot Finland.

Under den första kryssningen den här veckan var det omkring 700 letter som åkte till Finland för att tillbringa en dag i den finländska huvudstaden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning