Sverigedemokraterna vill ha samarbete med Sannfinländarna

Richard Jomshof vill att Sverigedemokraterna ska intensifiera sitt samarbete med Sannfinländarna. Bild: TT/Lehtikuva/Henrik Montgomery

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof säger att partiet vill ha ett tätare samarbete med Sannfinländarna under ledning av Jussi Halla-aho.

Däremot verkar de inte vara lika intresserade av att samarbeta med gruppen Nytt alternativ, som lösgjort sig från Sannfinländarna. Till Nytt alternativ hör bland annat Sannfinländarnas före detta ordförande, utrikesminister Timo Soini.

– Jag hoppas att vi kan få tätare kontakter till Finland, och gissningsvis borde det blir (Halla-ahos) Sannfinländarna eftersom (Timo) Soini är den som har varit mest kritisk till oss, sade Jomshof till FNB vid politikveckan i Almedalen i Sverige på fredagen.

Jomshof anser att Sverigedemokraterna bör samarbeta med Sannfinländarna och övriga nordiska systerpartier framför allt i EU-parlamentet och Nordiska rådet.

Jomshof säger att Sverigedemokraterna också gärna vill träffa Sannfinländarnas partiledning.

– Det tycker jag definitivt, och det kommer att tas ett initiativ från vår sida till kanske någon sorts officiell inbjudan, säger Jomshof.

"Tydliga om samarbete"

Jomshof säger att samarbetet med Sannfinländarna hittills har handlat om informella kontakter och diskussioner.

– Men vi har hela tiden varit väldigt tydliga med att vi vill ha ett tydligare samarbete. Jag tycker att våra partier i Norden som står varandra nära bör samarbeta på samma sätt som de borgerliga partierna eller vänsterpartierna.

Han menar att man inte behöver vara ense om allt med systerpartierna.

– Det ska man inte vara. Det är också en förutsättning för ett gott nordiskt samarbete, att man kan både ta och ge.

Finska rötter

Det finns många politiker i Sverigedemokraterna som har finska rötter. Så även Jomshof, vars farmor och farfar för länge sedan flyttade från Finland till södra Sverige för att jobba.

Han gillar att tala om Norden som ett enhetligt område.

– För mig har Finland varit väldigt viktigt. Jag är jättestolt över mitt ursprung. Sedan är jag väldigt dålig på språket. Nu när jag är äldre kan jag beklaga att jag inte tyckte det var viktigt när jag var yngre. När jag yngre struntade jag fullständigt i det här.

Han delar inte Sannfinländarnas kritiska inställning till svenskan i Finland.

– Jag tycker att det är bra att svenska språket har en stark ställning i Finland och jag tycker faktiskt att det finska språket borde ha en stark ställning i Sverige. I själva verket borde de nordiska språken ha en starkare ställning för att jag tycker att vi har så mycket gemensamt. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03