Sverigedemokraterna utfrysta när svenska riksdagen samlades

En glad ny talman – Andreas Norlén (M), här tillsammans med partikamraten Jessica Polfjärd (M) under måndagens talmansval i riksdagen i Stockholm. Bild: TT/Fredrik Sandberg

Sverigedemokraterna fick inte mycket i gengäld när den nya riksdagen sammanträdde i Stockholm på måndagen. SD stödde den nya talmannen Andreas Norlén – men såg sin egen man flyga ur presidiet.

Moderatpolitikern Andreas Norlén, 45, från Norrköping valdes som väntat till talman i Sveriges riksdag. Rösterna föll 203-145. Norlén valdes därmed i den slutna omröstningen högst sannolikt med stöd av Sverigedemokraterna.

Talmansvalen, av en talman och tre vice talmän, är vanligen en rutinsak när den nya riksdagen öppnas i Stockholm. I år har den en större politisk laddning eftersom läget är så låst och talmannen ska moderera de inledande förhandlingarna om vem som ska föreslås som statsminister.

De rödgröna har 144 mandat och den borgerliga alliansen 143.

Kan ena partierna

Juristen Andreas Norlén har under den gångna riksdagsperioden varit ordförande för riksdagens konstitutionsutskott (KU). Där har han fått beröm för att ofta ha fått fram enhälliga utlåtanden – också när KU har påpekat brister i regeringens arbete.

KU hade under Norlén en viktig roll i en av Löfvenregeringens största kriser. För ett år sedan ledde en skandal kring Transportstyrelsens bristande it-säkerhet till att två socialdemokratiska ministrar fick gå för att blidka oppositionen.

Nu var den ena av ministrarna, förre inrikesministern Anders Ygeman tillbaka, öga mot öga med Norlén. Ygeman är nu på parlamentsgolvet som gruppledare för den nerkrympta 100 socialdemokrater starka riksdagsgruppen, som ställde upp en motkandidat till Norlén.

Efter att Åsa Lindestam (S) hade förlorat mot Norlén valdes hon kort därefter av en enhällig riksdag till vice talman. Lindestam kommer från Söderhamn vid Bottenhavskusten.

Sverigedemokrat röstades ut

Sverigedemokraterna har satt sitt hopp till en kommande regering kring Moderaterna och Kristdemokraterna, vars politik i flera frågor har seglat närmare SD. Därför gav man också förhoppningsfullt sitt stöd för Andreas Norlén – men förgäves.

För det kom inget tack åtminstone i går. SD fick se sin talmanskandidat Björn Söder, vice talman under föregående period, utröstad ur presidiet.

Björn Söder har kritiserats för diskriminerande uttalanden om sexuella och nationella minoriteter i Sverige. Det påminde både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna om när de manövrerade ut Söder med en motkandidat – Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve från Oxelösund.

Löfven fälls på tisdag

På tisdag kommer riksmötet att högtidligen öppnas av kung Carl XVI Gustaf. Sedan över 40 år tillbaka är kungens roll i Sveriges riksdag enbart ceremoniell. Det kommer att bli flaggparader, musikprogram, gudstjänst och konsert på kvällen.

Nye talman Andreas Norlén har däremot redan på morgonen utlyst den obligatoriska förtroendeomröstningen, då Stefan Löfvens rödgröna regering kommer att fällas.

Alliansen har inför arbetet på en ny regering visat en enhetlig front, men partierna slits uppenbart internt åt olika håll. Enligt en undersökning från Dagens Nyheter och opinionsinstitutet Ipsos i helgen dras Centerns folk tydligt mot mitten.

Hela 57 procent av centerväljarna anser att C borde kunna tänka sig ett politiskt samarbete med Socialdemokraterna. Partiledaren Annie Lööf vill fortfarande inte se något solospel mellan enskilda partier utan twittrade på söndagen om att "förhandlingarna mellan Alliansen och S" borde lyckas.

Moderaterna frestas av SD-öppning

Moderaterna slits av sina egna väljare åt ett annat håll – 33 procent av M-väljarna i undersökningen vill ha en regering som tar stöd av SD.

Det tycker också flera profiler inom näringslivet, som den 74-åriga Antonia Ax:son Johnson. Hon står bakom affärskedjor som Åhléns, Filippa K och Willys och anser att Moderaterna nu gott nu kunde "ta makten med hjälp av SD".

I måndagens omröstningar – som leddes av ålderstalman Beatrice Ask inne på sin sjunde riksdagsperiod – visade det sig också att SD:s Björn Söder trots de officiella partilinjerna fick ett tjugotal tysta röster utöver sitt eget partis 62, sannolikt från moderater.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning