Sverigedemokraterna öppnar för SVT-bojkott efter tv-debatten – "Det som skedde är en skandal"

SD rasar mot SVT:s avståndstagande från Jimmie Åkessons (bilden) uttalande om invandrare som inte får jobb. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

SD-ledaren Jimmie Åkesson avböjer all medverkan i SVT under lördag och söndag. Det innebär att han inte medverkar i SVT:s valvaka. Bakgrunden är SVT:s beslut att ta avstånd från Åkessons uttalande under partiledardebatten.

I pressmeddelandet där beslutet presenteras anklagar även Sverigedemokraterna SVT:s Eva Landahl för att ha klippt bort en del av Jimmie Åkessons uttalande om invandrare i en artikel på kanalens sajt.

"Den statliga televisionen har under lördagen lurat sina läsare och tittare på ett sätt som innebär potentiellt allvarlig skada för det ledande oppositionspartiet två dagar före ett riksdagsval", står det i pressmeddelandet.

Det är inte första gången som SD bojkottar medier. Expressen fick inte närvara vid partiets valvaka inför valet 2014. Partiet har också bojkottat Aftonbladet under en tid när man inte var nöjd med rapporteringen om Jimmie Åkessons sjukskrivning. Och förra året portade SD TV4 från intervjuer med Jimmie Åkesson, sedan en sportjournalist på kanalen i ett Twitterinlägg skrivit att Åkesson hade sig själv att skylla för en attack mot hans hem.

"Svåra beslut att fatta"

Tidigare under dagen hade Sverigedemokraterna och SVT ett möte om partiets kritik mot SVT:s agerande efter gårdagens debatt.

SVT tog direkt efter partiledardebatten avstånd från Jimmie Åkessons uttalande under debatten om varför vissa utlandsfödda inte får jobb i Sverige. Åkesson sade bland annat att det beror på att "de inte är svenskar" och att de inte "passar in i Sverige".

SD krävde en ursäkt för kommentaren, men SVT backade inte. SVT:s divisionschef Anne Lagercrantz, som var med på mötet med Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge, försvarar agerandet.

– Nej, han fick ingen ursäkt. Vi har en radio och tv-lag i Sverige och vår bedömning är att det krävdes ett avståndstagande, säger hon.

– Det är svåra beslut att fatta och vi försöker att tillämpa det regelverk som finns. Jag ser fram emot att Granskningsnämnden får avgöra detta, säger Lagercrantz efter att Vinge meddelat att Sverigedemokraterna kommer att anmäla händelsen till just Granskningsnämnden.

Öppnar för bojkott

Henrik Vinge öppnade redan före mötet för att partiet skulle bojkotta SVT under valkvällen.

– Det som skedde i går är en skandal. Det är inte SVT:s roll att lägga sig i en politisk debatt och ta ställning till ett politiskt parti, sade Henrik Vinge inför mötet.

Enligt Henrik Vinge bryter inte Jimmie Åkessons uttalande mot demokratiparagrafen.

– Journalister ska inte gå in och recensera på det här sättet, säger Henrik Vinge.

Men enligt SVT:s ansvariga utgivare Eva Landahl handlade det inte om en recension.

– Vi recenserade inte vad partiledaren sade. Vi tog avstånd från ett påstående som Jimmie Åkesson gjorde under debatten. Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kunde bli svenskar och det är ett uttalande som vi tar avstånd från.

"Kan inte vara kontroversiellt"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nämnde också fredagens debatt under sitt tal på Värnhemstorget i Malmö under förmiddagen. Han står fast vid att det han sade under debatten inte strider mot SVT:s regler, och om de anser att det gör det så krävs enligt Åkesson "en större debatt om public service".

– Det är så enkelt för mig och det är så självklart att man tar seden dit man kommer. Och det kan ju inte vara kontroversiellt någon annan stans än i det märkliga land vi lever i, säger Åkesson.

Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna, säger att han också haft telefonkontakt med en valobservatör från OSSE.

– De tog emot informationen med intresse och bad om att få en skriftlig redogörelse med källhänvisningar kring det här. Så vi utgår från att det kommer vara en del i deras fördjupade granskning, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.

Artikeln kompletterad 8.9 klockan 20.35, bland annat med uppgiften om att Jimmie Åkessons bojkott blir verklighet.

Jimmie Åkesson sade följande när partiledarna debatterade integration under SVT:s slutdebatt:

"Hela integrationsdebatten har i alla dessa år handlat om just jobb. 'Bara invandrarna får jobb så kommer allt att lösa sig' har alla de här sagt alltid. Det händer ju inte, det blir inte så. Därför måste man ställa sig frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb? Jo, det är för att de inte är svenskar, för att de inte passar in i Sverige och då är det klart att det är svårt att få jobb".

Åkesson blir därefter avbruten med protester, men fortsätter sedan resonemanget:

"Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk. Man måste få förutsättningar att passa in i Sverige, men de här (partiledarna) har ju i alla dessa år bemött nytillkomna på deras villkor, på deras språk utifrån deras sedvänjor och kultur och då blir det splittrade samhällen och utanförskap."

I eftersnacket tog SVT avstånd från uttalandet:

"Jimmie Åkessons uttalande var grovt generaliserande. SVT tar avstånd ifrån det", sade programledaren Martina Nord.

Källa: SVT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning