I Skåne samarbetar Moderater och Sverigedemokrater: "SD har mycket större möjligheter att få igenom sin politik nu"

Statsvetaren Anders Hellström vid Malmö universitet tror att SD:s tillväxt kan orsaka turbulens i kommunerna. Bild: SPT/Håkan Röjder

Sverigedemokraterna har flyttat fram ställningarna i Skåne efter valet. I många skånska kommuner har Moderaterna och Sverigedemokraterna redan inlett ett samarbete, men på riksnivå fortsätter Moderaterna säga nej.

Regeringsbildningen i Sverige är nu inne på ytterligare ett försök. Moderaterna på riksnivå säger fortsatt nej till regeringssamarbete med Sverigedemokraterna, men ute i landet är bilden en helt annan.

I höstens val blev SD största parti i två tredjedelar av Skånes kommuner. Nationellt kan de få en vågmästarroll i över hälften av landets kommuner.

– Förändringar kommer att ske, men hur stora är svårt att säga. Det kan ta sig uttryck i att de kommuner där SD är stora tar emot färre invandrare eller att integrationsarbetet inte får lika mycket pengar. Det kommer säkert att bli en hel del turbulens i kommunerna, säger Anders Hellström, expert på populistpartier och forskare i statsvetenskap vid Malmö universitet.

Vill förbjuda religiösa uttryck

Förra veckan inledde SD och M ett samarbete i den skånska kommunen Staffanstorp, där partierna nu vill förbjuda "religiösa uttryck". De har bland annat beslutat att förbjuda separata badtider för män och kvinnor, införa integrationsplikt för nyanlända och tagit fram ett förbud för ritualslaktat kött, skriver Expressen.

– Moderaterna hade fått egen majoritet även utan SD, ändå valde man att styra tillsammans med dem. Det var intressant, säger Hellström.

Staffanstorp är ett bra exempel på hur SD flyttat fram positionerna efter valet, säger Jörgen Grubb, SD-ordförande i Skåne. Tidigare har SD främst fått inflytande genom förhandlingar – "om ni stöder oss i den här frågan så ger vi er det här i utbyte" – men nu styr SD och M, ibland även Kristdemokraterna (KD), ihop i flera kommuner.

– I Staffanstorp har vi gjort ett valmanifest ihop, det här är jättestora signaler. SD har mycket större möjligheter att få igenom sin politik nu än för bara ett halvår sedan. Plötsligt får vi igenom sju, åtta motioner. Tidigare var det noll, säger Grubb.

Ökad polarisering

Moderaternas centrala ledning motsätter sig ändå fortsättningsvis samarbete med SD.

Varför är samarbete på riksnivå otänkbart för M då man redan på lokal nivå samarbetar med SD?

– På lokal nivå handlar det mycket mer om personkemi. På riksplanet, däremot, pågår en stor ideologisk kamp mellan konservatism och liberalism, säger Hellström.

Invandring och integration, som är SD:s knäckfrågor, styrs också främst från riksnivå.

Moderaterna är ändå splittrade i samarbetsfrågan, säger Ann-Cathrine Jungar, forskare i högerpopulistiska rörelser vid Södertörns högskola. Redan 2010 fanns det moderater som ville samarbeta med SD.

– Före 2015 fanns det stora skillnader i synen på invandrings- och integrationspolitik mellan socialdemokraterna, M och SD, men efter flyktingkrisen har de närmat sig varandra, säger hon.

Jörgen Grubb upplever att SD har stöd från M också på riksnivå, även om partiledaren Ulf Kristersson (M) inte säger det rakt ut.

– Jag tycker att M visar sitt stöd utan att säga det i ord, genom att ta emot oss som stöd. Jag har inte hört ett ont ord om oss från Kristersson, däremot från Annie Lööf (C). Det är strategi från M:s sida att utåt signalera att man inte vill samarbeta med oss. Han kan inte stå och hylla oss, säger han.

Förr var man antingen för SD eller mot dem, nu finns det betydligt fler positioner, säger Anders Hellström. Blocken är splittrade och partierna oeniga också internt.

– I Sverige är närmare 20 procent födda utomlands. I Skandinavien har vi formulerat vår verklighet utifrån väldigt homogena samhällen, men nu lever vi i mycket mer heterogena samhällen, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning