Sverigedemokraterna går om Moderaterna – näst största parti i Sverige

Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna är större än Moderaterna i den senaste opinionsmätningen. Valet är hösten 2018. Bild: Matts Lindqvist

Sverigedemokraterna är nu det nästa största partiet i Sverige, enligt en färsk opinionsmätning. Moderaterna förlorar sin plats efter att formligen ha rasat i väljarstöd.

STOCKHOLM Det är första gången sedan 1988 som de borgerliga Moderaterna inte är största eller näst största parti. På bara två månader har Moderaterna tappat 6 procentenheter i väljarstöd, skriver Dagens Nyheter som har beställt undersökningen av analysföretaget Ipsos.

– Så här stora tapp på så kort tid är mycket ovanligt, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos till tidningen.

I Ipsos mätning har Sverigedemokraterna ett stöd på 18 procent och statsministerpartiet Socialdemokraterna 27 procent.

I januari skakade Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra om det politiska fältet med ett utspel om att hon kan tänka sig fälla regeringen med Sverigedemokraternas hjälp och öka samarbetet med partiet.

Det handlade om en helomvändning eftersom de svenska partierna, Moderaterna inkluderat, tidigare uteslutit Sverigedemokraterna på grund av partiets nazistiska förflutna.

Exakt hur Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna ska se ut har inte varit alldeles klart. Men Kinberg Batra har talat om att "söka stöd i riksdagens utskott", men ändå inte budgetförhandla med partiet – budgeten är det viktigaste politiska styrmedlet.

Den här strategin ser David Ahlin ändå inte som sannolik när Sverigedemokraterna gått om Moderaterna.

– Om valresultatet skulle ge de här styrkeförhållandena är det helt osannolikt att Sverigedemokraterna skulle erbjuda ett passivt stöd utan att kräva inflytande. Varför skulle riksdagens näst största parti göra det, säger han till Dagens Nyheter.

Sverige går till riksdagsval 2018.

Anna Kinberg Batra säger själv till tidningen att hon står för det hon har sagt, men att man kan "alltid fundera på om man kunde ha gjort det här tidigare."

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson säger till nyhetsbyrån TT att partiet, "om läget står sig" kommer att vara med om att utmana om att vara största parti. Han säger att Sverigedemokraterna och Moderaterna kommer att "kunna prata med varandra i högre grad om sakpolitiken".

– Det är ett opinionsläge som möjliggör att vi kan ställa lite högre krav dessutom.

På frågan om partiet kan tänka sig vara passivt stöd till en regering ledd av Moderaterna, som Kinberg Batra målat upp, svarar han:

– Det är oklart vad passivt stöd innebär. För mig är det viktiga vad vi kan åstadkomma här inne i ett regeringssamarbete, säger han till TT och hänvisar till arbetet i riksdagen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning