Sverigedemokraterna framåt, populistkrasch i Danmark

Centerpartiet och dess ledare Annie Lööf har gått hårt ut mot nationalistvindarna i Europa. Nu knep hennes liberala parti ett mandat till i Bryssel Bild: Erik Simander/Lehtikuva-AFP

Sverigedemokrater och kristdemokrater som vill se ett nedbromsat EU gick framåt i det svenska EU-valet. I Danmark stärktes de etablerade huvudpartierna.

Sveriges 20 ledamöter i Europaparlamentet polariseras som Europa i övrigt. Sverigedemokraterna och kristdemokraterna tog vardera ett mandat till i Bryssel och Strasbourg, men det gjorde också Centern och Moderaterna i Sverige.

De EU-bromsande partiernas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas, framgång blev ändå inte så solklar som de hade hoppats och båda partierna landade på en svagare röstandel än opinionsmätningarna hade lovat.

– Eftersom vi har de mest EU-kritiska väljarna var jag rädd för att de skulle stanna hemma, sade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i TV4 på söndagskvällen.

Sverigedemokraterna vände ändå i vintras i frågan om att kräva att Sverige ska gå ur EU. Partiet kräver inte längre en "swexit".

Kristdemokraterna under Ebba Busch Thor, som har trendat starkt i opinionsmätningarna efter en stilfull opposition mot vinterns regeringsbildning, fick nu se den kurvan knäckt och landade på en betydligt lägre siffra.

Största förlorare var Liberalerna som höll på att falla ur EU-parlamentet helt och hållet på grund av den fyra procents spärr som Sverige tillämpar också i EU-valet. Feministiskt initiativ svenska EU-ledamot Soraya Post föll också ur.

Alice Bah Kuhnke, tidigare kulturminister, tar plats i Europaparlamentet för Miljöpartiet (MP) i Sverige. Till skillnad från systerpartier i Europa backade MP. Bild: Henrik Brunnsgård

I den nya svenska EU-besättningen finns bland andra två svenska ex-ministrar, socialdemokraten Heléne Fritzon som har varit integrationsminister och Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke som är ex-kulturminister. Den tidigare paralympiersimmaren David Lega tog Kristdemokraternas nya mandat.

Läs mer: Klimatångesten är stor i Sverige – trots det går svenska Miljöpartiet mot dåligt EU-val

Skandaler inför valet

De båda EU-kritiska partierna skakades av varsin skandal bara veckan inför valet. Kristdemokraternas avgående EU-ledamot, det förra nyhetsankaret Lars Adaktusson, avslöjades ha röstat mycket konservativt i abortfrågor i EU-parlamentet.

Sverigedemokraterna i sin tur fick ta itu med att partiets toppkandidat Peter Lundgren, också sittande europarlamentariker, polisanmäldes för ett sexuellt övergrepp.

De svenska medierna verkar i alla fall politiskt ha avskrivit Lundgrenaffären i huvudsak som en politisk hämnd av partiets hittills andra europarlamentariker Kristina Winberg. Hon antas ha förmedlat en redan utagerad affär mellan Lundgren och en annan kvinna till medierna efter att själv ha fått en svag EU-nominering av sitt parti.

Danska huvudpartierna gick framåt

Danmark har bara tio dagar kvar till nästa val. Den 5 juni väljs det 179 ledamöter starka parlamentet, folketinget.

De danska socialdemokraterna har förutspåtts en rejäl seger mot den sittande högerliberala Lars Løkke Rasmussens högerliberala regeringskoalition.

Statsministerns Venstre gjorde däremot nu ett bra EU-val och tog tre mandat, plus det extramandat Danmark får när Storbritanniens brexit genomförts. Danmark har nu, liksom Finland, 13 platser i EU-parlamentet.

Inför folketingsvalet gick Venstre också i mål på viktiga 23 procent av rösterna mot socialdemokraternas 21.

Den stora förloraren i det danska EU-valet var det populistiska Dansk Folkeparti som tappade tre av sina hittills fyra mandat i EU-parlamentet.

Aldegruppen störst i Norden

De totalt 46 EU-mandaten från de nordiska länderna domineras i det nya EU-parlamentet av den liberala Aldegruppen som får 11 mandat, med sitt största enskilda tillskott från danska Venstre.

De två klassiska huvudgrupperingarna, socialdemokratiska S&D och högerns EPP får vardera tio nordiska mandat. De svenska socialdemokraterna kommer in med fem ledamöter, medan en stor svensk EPP-grupp bildas av tillsammans sex moderater och kristdemokrater.

De nordiska rödgröna ansluter sig, liksom också populistpartierna, för tillfället till olika grupperingar i EU-parlamentet. Sannfinländarna och Dansk Folkeparti planerar att gå med i en nybildad nationalistgruppering, medan Sverigedemokraterna stannar kvar i den konservativa gruppen ECR.

Alde, liberaler 11 mandat – största grupper danska Venstre, Centern i Sverige och Finland, bl.a. finländska SFP

S&D, socialdemokrater 10 – Sveriges S bildar halva gruppen, Danmark tre, Finland två mandat

EPP, högern 10 – svenska moderater och kristdemokrater sex mandat, Finland tre, Danmark ett mandat

EFA, gröna 6 – två från varje nordiskt land, danska Socialistisk Folkeparti har valt den här gruppen

GUE/NFL, rödgröna 3 – ett vänstermandat per nordiskt EU-land

ECR, konservativa 3 - Sverigedemokraterna enda nordiska parti

"Salvinialliansen" 3 - Sannfinländarna och Dansk Folkeparti planerar gå med i nybildad grupp för nationalistpartier

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning