Sverigedemokraterna firar – och nekar journalisterna buffémat: "Vi har varit underskattade i tidigare val"

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson på valvakan på restaurang Kristall i centrala Stockholm. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sverigedemokraterna får 19,2 procent i SVT:s vallokalsundersökning. Stämningen steg rejält på SD:s valvaka i Stockholm när siffran presenterades. Samtidigt räknar gruppledaren Mattias Karlsson med betydligt mer än så.

– Nitton procent är ett väldigt positivt besked, eftersom vi har varit väldigt underskattade i dessa undersökningar i tidigare val. Det talar för att vi får ett resultat på över 20 procent, säger Mattias Karlsson (SD) till TT på partiets valvaka på restaurang Kristall på Kungsgatan i Stockholm.

De olika ledamöterna brast ut i ett unisont "nej" när TV4:s valdagsundersökning redovisades, som gav partiet runt 16 procent.

Men bara en kvart senare var stämningen tillbaka i positiva toner, och det skålades i öl och applåderades när vallokalsundersökningen från SVT presenterades.

– Det där ser bättre ut! ropade en ur folkmassan.

"Löfven ger inte mandat"

På valvakan serveras kallskuret, rostbiff, potatissallad bland mycket annat i en stor buffé. Men den får inte journalisterna ta del av utan en vakt stoppar personer med pressbricka som försöker ta sig till den delen av restaurangen. I stället får journalister nöja sig med automatkaffe och mariekex.

När Mattias Karlsson vidare kommenterar vallokalsundersökningen tror han att Miljöpartiet, som får 4,2 procent, har en rejäl chans att åka ur riksdagen. I så fall skulle det bli väldigt intressant, säger han. Fortsatt ser SD ut att få en vågmästarroll.

TT: Om resultatet står sig, hur ska ni göra för att kunna påverka?

– Vi ska fortsätta att försöka få ett inflytande som står i proportion till hur Sverige har röstat. Det är inte Stefan Löfven som ger mandat, utan svenska folket.

"Han har två val"

Frågan kvarstår dock om de andra partierna kommer att vilja samarbeta med SD, och Mattias Karlsson menar att partiet har en vågmästarställning och bara kan utestängas från inflytande om de andra partierna bildar en storkoalition med SD "som enda oppositionsparti".

– Om Ulf Kristersson bildar regering så har han två val. Antingen samarbetar han med Stefan Löfven eller med Jimmie Åkesson. Och deras väljare ligger närmare oss, säger Mattias Karlsson.

När flera valdistrikt presenteras under kvällen och siffrorna där pekar på mellan 26 och 40 procent för Sverigedemokraterna brister folkmassan på nytt ut i jubel som låter "SD, SD, SD!"

På SD:s valvaka deltar också Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho och partiets riksdagsledamot och tidigare presidentkandidat Laura Huhtasaari.

Jussi Halla-aho på Sverigedemokraternas valvaka. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning