Sverigedemokrater och Sannfinländare hittade varandra – söker legitimitet i hela Europa

Sverigedemokraternas Europaparlamentariker Peter Lundgren och partisekreterare Richard Jomshof. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Tidigare, under Timo Soinis tid, ville inte Sannfinländarna associera sig med Sverigedemokraterna. Nu ritas kartan om. Partierna sitter i samma grupp i Europa - som SD:s partisekreterare tror att kan bli störst – och de uppträdde tillsammans på scen i Björneborg.

För bara ett par veckor sedan valdes Sverigedemokraterna in i den konservativa gruppen ECR i Europaparlamentet, där redan Sannfinländarna och Dansk Folkeparti sitter.

Och i julihettan uppträder de dessutom på samma scen som Sannfinländarna, som bjudit in dem till sin partitimme på Finlandsarenan i Björneborg.

Det är alltså ett par hinder som försvunnit på vägen från ett bygge över gränserna. Sannfinländarna vill nu, under ledning av Jussi Halla-aho, gärna samarbeta med SD. Och brittiska Tories, som tidigare inte varit förtjusta av att välja in SD i samma grupp, strider inte längre om sammansättningen i Europaparlamentet med bara ett år kvar till brexit.

Peter Lundgren, som är Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna, säger att det har ändrat inställningen till partiet.

Partisekreteraren Richard Jomshof säger till HBL att det handlar om att vinna legitimitet.

– Ukip och Nigel Farage har varit en förebild för oss, men nu när de fått igenom brexit så kommer de inte att vara en del av EU, säger Jomshof om den tidigare gruppen de satt i, EFDD.

– Vad vi nu behöver är att samarbeta med en bredare grupp partier som står oss nära. Det handlar om att visa att vi har vänner i andra länder, om vi ska vara trovärdigt regeringsparti. Det är klart att det ger legitimitet. Vi tjänar på att vara i en grupp med till exempel Tories, säger Jomshof.

Men när Tories inte längre är där finns det också andra stora partier i Europa: Polska regeringspartiet Lag och Rättvisa är ett av dem som troligen blir störst i gruppen efter Tories. Polen är just nu föremål för kommissionens rättsstatsprocess.

Jussi Halla-aho (Sannf) och Peter Lundgren (SD). Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Jomshof förutspår att det kommer att hända mycket i gruppen och på det europeiska planet efter EU-valet i maj nästa vår.

– Jag tror att partier som våra går framåt nästa vår. Det kommer att förändra den politiska kartan. Det har redan gjort det i Ungern, Polen och Tjeckien men också i Österrike och Italien finns de som vill föra Europa i en annan riktning.

– Vi har chans att bli den största gruppen, det tror jag. Vi har partier som tar upp euroskepticism, invandring, islamisering, värdefrågor. Det kommer att hända mycket nästa år, men det är bara som jag spekulerar.

Partiledarbytet i Sannfinländarna har varit en aspekt som satt i gång närmandet.

"Er framgång är bra för oss"

Jussi Halla-aho drar på scenen i Björneborg flera paralleller mellan dem. Särskilt nämner har flera gånger stigmatisering från andra partiers håll.

- I Finland följer vi noga med er utveckling. Den stigmatisering man lagt på SD tycks ju ha varit en modell för hur mainstream-partier behandlar oss, säger Halla-aho.

- Men det måste förändras hos er nu, och efter det förändras det hos oss. Er framgång är en bra sak för oss, säger Halla-aho.

Han syftar på det svenska riksdagsvalet i höst, där opinionsmätningar ger Sverigedemokraterna en position som näst största parti med över tjugo procent av väljarstödet.

Att Sannfinländarna togs med i regeringen 2015 – vilket knappast kan klassas som stigmatisering – tar Halla-aho inte upp, utan lutar sig mot hur partiet uteslöts förra sommaren när han återkommer till utfrysningsberättelsen.

Att börja samarbeta mer i Norden och Europa ser Jomshof som en del av partiets mognadsprocess. Lundgren har tagit upp imagefrågor då folk ännu "googlar sånt som hänt förr". Också där vill ha söka legitimitet.

– Vi måste bete oss, vi måste ha bra politiker.

Jomshof säger att också andra grupperingar har samarbete över gränserna – socialdemokrater, gröna och liberala.

- Då måste våra partier också samarbeta. Det är nödvändigt för att vara en samlad politisk kraft mot de andra partierna.

Han ser likheter mellan Sannfinländarna och Sverigedemokraterna i synen på invandring, kultur, familjepolitik, "att samhället behöver en samling värderingar".

– Sverige ska ha en politik som för 30–40 år sedan när man tittade på invandringen och assimileringen. Det behövs ett starkt samarbete mellan nationalstater för att vara en enig kraft mot den övriga världen.

"Vi kan få 25 procent"

Jomshof säger att kartan redan ritats om inför valet i Sverige – tidigare var det två stora partier, nu är det tre stora, säger han, och bedömer att SD kan nå 25 procent i valet.

– Jag tror vi kommer in i regeringen, frågan är om det sker nu eller vid nästa val. Målet är att ingen ska kunna bilda regering utan att ta hänsyn till SD, säger Jomshof, som trivdes med att bli inbjuden till Björneborg.

– Jag har släktrötter i Björneborg, så det är trevligt.

Richard Jomshof, Laura Huhtasaari (Sannf), Jussi Halla-aho och Peter Lundgren. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning