Sverige vill lägga beslag på lussekatten och kanelbullen – ansöker om EU-skydd

Lussekatter – en unik svensk matprodukt? Det ska nu EU-kommissionen ta ställning till. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/TT

Kanelbullen och lussekatten är några matprodukter som kan få EU-skydd nästa år – om Sverige får som det vill.– Det är lite nytt att vi har ansökt om skydd för lite bredare produkter, som kanelbullen, som kanske inte är så lyxiga, säger konsulten Hans Naess till SVT Nyhete.

Under 2021 har 24 ansökningar om EU-skydd gällande påstått lokala svenska och unika matprodukter lämnats in, för att på så sätt kunna bli skyddade mot receptförändringar och från att tillverkningen flyttas.

Den svenska regeringen har satsat miljontals kronor för att stötta företag och organisationer i förfarandet. Svenska jordbruksverket skrev avtal med agronomen Hans Naess och en annan konsult, som kostnadsfritt skulle hjälpa till i ansökningsprocessen, vilket också ledde till att ansökningarna tog fart, enligt SVT Nyheter.

Flera av matprodukterna känns bekanta för en finländare. Hit hör förutom lussekatterna och kanelbullen också fastlagsbullen (semla) och varför inte Åkeröäpplen som finns i många finländska trädgårdar.

Kanelbulle

Lussekatt

Semla

Åkeröäpple från Sörmland

Grebbestadsostron

Äpplen från Äppledalen

Traditionell svensk cider

Vit färsksaltad Östgötagurka

Ostkustströmming

Spisbröd

Hjälmargös

Kaffeost

Norrlandsströmming

Gräddfil

Långfil

Filmjölk

Grynkorv

Isterband

Julskinka

Köttbullar

Prinskorv

Rökt medvurst

Värmlandskorv

Hälsingeostkaka

Källa: SVT Nyheter Öst

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning