Sverige vann VM-guld efter straffrysare

Bild: Joe Klamar

Nya, unga Tre Kronor höll hela vägen.Precis som i fjol efter en straffrysare i VM-finalen.Filip Forsberg avgjorde och Anders Nilsson klarade fyra av fem straffar när Schweiz besegrades med 3–2.

Oliver Ekman Larsson och Forsberg – som blev officiell segerskytt – slog till i straffläggningen.

Anders Nilsson släppte bara en straff förbi sig, schweizarnas första genom Sven Andrighetto.

– Fantastiskt kul att få vara med och vinna igen. Det är en känsla som man inte kan beskriva, sade Ekman Larsson till TV3.

Arizonabacken blev straffhjälte med Tre Kronor även för ett år sedan.

– Ja, i VM verkar det (straffar) vara min grej. "Garpen" (Johan Garpenlöv) frågade mig för några dagar sedan. Jag sade att jag ville lägga. en.

När Nino Niederreiter missade stormade lyckliga svenskar isen och hamnade i tv-puckhög inför ett sjungande gult folkhav i Royal Arena.

Tionde raka segern i turneringen gav elfte VM-guldet, och det andra i rad.

Tre Kronor har haft sitt yngsta lag sedan 1992 med en snittålder på 23,88 år.

Det har varit en ny generation med 13 VM-debutanter – men ändå meriterad med 20 NHL-spelare, nytt VM-rekord.

För 26 år sedan började ett Tre Kronor med unga talanger som Mats Sundin och Peter Forsberg knackigt – men var som bäst i slutet.

Den här gången började Rikard Grönborgs lag på hög nivå och höll den ända in i mål.

Men finalen blev en rysare.

Snabb kvittering

Precis som när lagen möttes i VM-final i Globen för fem år sedan tog schweizarna ledningen. Nashvillebacken Roman Josi tog sig igenom det svenska försvaret, men Anders Nilsson klarade hans avslut. Minnesotaforwarden Nino Niederreiter kunde dock slå in returen mellan benskydden på Nilsson.

Det tog dock bara drygt en minut så hade svenskarna kvitterat.

Gustav Nyquist fick skottläget mitt framför mål och när Patric Hörnqvist skymde Leonardo Genoni var den schweiziske målvakten chanslös.

Svenskarna dominerade och hade ett par vassa lägen. Viktor Arvidsson var på ett enormt spelhumör och ställde till med oreda. Han fick ett friläge med Genoni, men backhandsavslutet gick parallellt med mållinjen.

Schweizarna kontrade snabbt och var då vassa.

Olyckligt mål

Som vid 2–1-målet, ett olyckligt sånt för Sverige i början av andra perioden.

Tre Kronor rensade i egen zon i numerärt underläge och när Dennis Everberg satte fart mot det schweiziska målet åkte resten och bytte. Men i stället för att försöka behålla pucken blockerades Everbergs avslut och blev till en kontring där Anders Nilsson – precis som mot Lettland – släppte in ett vinkelskott i bortre hörnet.

Ett skott som han borde ha tagit.

Tre Kronor kvitterade dock igen. Mika Zibanejad sköt 2–2 från backposition i numerärt överläge efter 14.53 av andra perioden.

Sverige fick jätteläge att ta greppet när Josi åkte på två raka utvisningar i mitten av tredje perioden efter förseelser mot Nashvillekamraterna Viktor Arvidsson och Filip Forsberg. Men det var lägen som svenskarna inte kunde utnyttja.

Sverige hade två stolpskott i förlängningen, från John Klingberg och Adam Larsson i slutsekunden.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03