Sverige väljer amerikanskt luftvärnssystem

Sverige väljer att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Nu ska förhandlingar inledas med USA om köpet, som i ett första steg beräknas kosta runt 10 miljarder kronor, drygt 1 miljard euro.

Regeringen har beslutat att ge Försvarets materielverk i uppdrag att be om en offert på systemet från den amerikanska staten, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Beslutet har fattats efter diskussioner mellan regeringspartierna, Moderaterna och Centerpartiet, de partier som står bakom försvarsöverenskommelsen som slöts i augusti.

Beprövat system

Försvaret har förordat Patriot med motiveringen att det är ett beprövat system med god leveranssäkerhet och förmåga att bekämpa ballistiska robotar.

Sveriges förhoppning är att ett formellt anbud från USA ska komma under våren 2018. Sedan ska systemet förhoppningsvis börja levereras 2020 och allt ska vara på plats 2025, enligt SR Ekot.

Patriot, från vapentillverkaren Raytheon, vann i konkurrens med fransk/italienska Samp/t. De amerikanska och franska ambassaderna i Stockholm har informerats under dagen, rapporterar Dagens industri (DI ).

Längre räckvidd

Det nya Patriotsystemet ska ersätta det nuvarande robotsystem 97, som utvecklades av USA i slutet på 1950-talet under namnet Hawk. Även om systemet uppgraderats flera gånger behöver det nu bytas ut, enligt Försvaret. Medan robotsystem 97 har en räckvidd på 40 kilometer kan Patriorobotarna nå 70 kilometer.

Hoten från luften har utvecklats mycket under de senaste åren. Från att tidigare ha varit fokuserade på att slå ut exempelvis flygplan eller helikoptrar behöver dagens system kunna verka mot andra hot, främst olika typer av robotar.

Det gäller till exempel ballistiska robotar, som de ryska Iskanderrobotar som ställts upp i Kaliningrad som därmed skulle kunna vara ett hot mot Gotland och Stockholm.

Patriot och Samp/T

Patriot och Samp/T är två lastbilsmonterade luftvärnssystem för medel- till långdistans.

Amerikanska Patriot är utvecklat av Raytheon för att skjuta ned inkommande robotar och andra objekt. Systemet har köpts av 13 länder. Varje robot kostar mer än motsvarande 25 miljoner kronor. Polen räknar med att "inte betala mer än" motsvarande närmare 70 miljarder för åtta Patriotsystem.

Patriotroboten kan nå 70 kilometer långt och högre än 23 kilometer.

Samp/T utvecklas av Eurosam, som i sin tur ägs av MBDA och Thales. Systemet används i Frankrike och Italien och når mer än 100 kilometer. Varje robot väger 450 kilo och har en hastighet på 5 500 kilometer i timmen.

Källor: Raytheon, Defense News, Washington Post, army-technology.com, Eurosam, MBDA

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00