Sverige: Ulf Kristersson får i uppdrag att bilda regering – har två veckor på sig

Talmannen Andreas Norlén och M-ledaren Ulf Kristersson. Bild: TT/Fredrik Persson

Moderatledaren Ulf Kristersson får i uppdrag av talmannen att sondera läget för att bilda en ny regering i Sverige.

Talmannen i Sveriges riksdag Andreas Norlén träffade under tisdagen alla partiledare för nya samtal för att försöka vaska fram en statsministerkandidat. Efter det meddelade han att han har gett Ulf Kristersson uppdraget att sondera för en regering.

Talmän före honom har haft ett givet alternativ att rikta sig till när han eller hon pekat ut en regeringsbildare. Så är det inte nu, sade Norlén på sin pressträff.

Två personer

I nuläget finns två rimliga personer för att få sonderingsuppdraget – statsminister Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Norlén säger att det finns argument för båda, men han har valt Ulf Kristersson.

– Det handlar om att undersöka möjligheten att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Norlén.

Han ställer inga krav på att Ulf Kristersson ska kunna visa att han får igenom en budget genom riksdagen. Det enda kravet är att en statsministerkandidat ska tolereras av riksdagen, alltså att inte fler än hälften röstar nej.

Norlén konstaterar att partierna nu måste börja samtala och flytta sina positioner – annars blir det ingen regering.

– Det ligger nu ett stort ansvar på partierna och partiledarna att ompröva tidigare positioner och göra det möjligt att bilda en regering, säger Norlén. Jag vill inte bli den första talman som inte lyckas få en statsministerkandidat vald.

Kristersson får två veckor på sig att hitta en lösning, men ska lämna en lägesrapport om en vecka. Förtroendet för honom har alltså inte i och med det här ännu prövats av själva riksdagen.

"Alliansen viktig värdegemenskap"

Vid en pressträff tidigare i dag framhöll Ulf Kristersson att han vill bilda en alliansregering kring Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna och försäkrade att han kommer att göra allt han kan för att det ska bli verklighet.

Allianspartierna, som har 143 mandat mot de rödgrönas 144 och Sverigedemokraternas 62, är splittrade i synen på vilket stöd en alliansregering ska ta från Sverigedemokraterna. Men Kristersson tonade ned sprickan.

– Vi har fortsatt goda samtal i Alliansen. Vi är överens om allt det som ni inte rapporterar om, sade han till journalister.

Under sin pressträff sade Ulf Kristersson också att han ser Alliansen som en överlägsen och stark borgerlig värdegemenskap, vilket enligt honom inte alltid har varit självklart i Sveriges moderna historia.

– Alliansen är en bred kyrka, en värderingsfamilj, och alla förstår inte vidden av det. Den är oerhört viktig för mig, sade han.

Enveten "in i kaklet"

Politiska kommentatorer i Sverige har kritiserat Ulf Kristersson för hans envetenhet att "in i kaklet" driva igenom en alliansregering samtidigt som han har vägrat att tala med Sverigedemokraterna, vars stöd Alliansen behöver för att få en budget godkänd i Sverige.

Under ledning av sin partiledare Jimmie Åkesson har SD med sina 62 säten av 349 i Sveriges riksdag sagt sig rösta nej till en alliansregering om partiet inte får inflytande. I övrigt stöder sju av tio Sverigedemokrater i opinionsundersökningar Kristersson som statsminister.

Ulf Kristersson, 54, har tidigare varit socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts borgerliga regering 2010–2014. Kristersson valdes till partiledare för Moderaterna för ett år sedan, när hans föregångare Anna Kinberg Batra hade avgått.

Kompletterat kl. 17.20 med kommentarer av Ulf Kristersson och persondata om honom; Sverigedemokraternas roll i regeringsbildningen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning