Sverige till VM-final – efter skräll mot Frankrike

Sveriges Daniel Pettersson jublar efter ännu ett mål mot Frankrike. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ingenting verkar kunna stoppa Sveriges framfart i handbolls-VM. Inte ens jätten Frankrike. Efter semifinalsegern, 32–26, är Sverige klart för VM-final.

Det svenska landslagets makalösa succé i VM har fått handbollspubliken att nypa sig i armen både en och två gånger de senaste veckorna.

Lagom till semifinalen bjöd nämligen sensationella Sverige på den mäktigaste laginsatsen hittills.

För efter en förhållandevis tacksam väg mot VM-semifinal var det nu inte vilket lag som helst som stod för motståndet. Frankrike, historiens bästa VM-nation med sex guld och ett spöke för Blågult under nästan hela 2000-talet.

Sverige må ha många orutinerade spelare i truppen, men orädda är de inte. Så det var ganska typiskt att Jonathan Carlsbogård, den mest glimrande av alla blågula mästerskapsdebutanter, visade vägen direkt och sköt 1–0.

I andra änden av planen stod samtidigt den mest rutinerade svensken, Andreas Palicka. Den 34-årige lagkaptenen hade ingen fantastisk start på VM-turneringen, men tycks bara bli bättre och bättre ju mer som står på spel.

Medan Frankrikes målvakt Vincent Gerard inte räddade någonting stod Palicka för ett gäng viktiga parader och låg bakom flera snabba svenska kontringar.

Kort underläge

Fransmännen hade visserligen greppet en kort stund – vid 7–6 – men det var precis i det läget som "Palle" och Sverige varvade upp, vände till 12–8 och tvingade Frankrike till både målvaktsbyte och timeout.

När lagen gick ut till omklädningsrummen efter 30 minuter ledde Sverige med 16–13, efter fem fullträffar från den så långt felfrie målkungen Hampus Wanne och en avslutande akrobatisk monsterräddning från Palicka.

Frankrike var i rejäl gungning.

Tidigt i andra halvlek krympte ledningen till ett mål, men då kom ett nytt svenskt miniryck i precis rätt läge. Franske andrakeepern Yann Genty var lika blek som Gerard och när han tappade in Jim Gottfridssons skott var den svenska ledningen uppe i 23–18.

Tiden gick utan att Frankrike kom riktigt nära och när Daniel Pettersson – lysande som högersexa – sköt sitt sjättemål innebar det 28–24 med bara drygt sex minuter kvar.

Redan med mer än minuten kvar kunde svenskarna börja fira finalplatsen och till slut gjorde Wanne sitt elfte mål.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning