Sverige svartmålas i rysk nyhetsvideo – Malmö beskrivs som ett inferno

Fredlöst i Malmö? Det ryska nyhetsinslaget som Sveriges Moskvaambassad översatt till svenska beskriver Malmö som en stad där ingen går säker på gatorna.Bild: Skärmavbild

Malmö utpekas som en laglös och brutal stad i en rysk film som publicerades strax före Sveriges utrikesminister Margot Wallströms besök i Moskva.

Sverige – och i synnerhet den svenska flyktingpolitiken – verkar ha utsatts för ett slags rysk-amerikansk korseld de senaste dagarna. Kort efter kalabaliken kring Fox News rapport om förment flyktingrelaterad brottslighet i Sverige som Donald Trump hänvisade till sände rysk tv ett reportage om "skräckens Malmö" i landets största dagliga nyhetsprogram.

I filmen, som den svenska ambassaden i Moskva textat till svenska, beskrivs Malmö som en laglös stad där det dagligen pågår någonting som liknar ett gerillakrig. I likhet med Fox News lägger det ryska reportaget skulden för "brottsvågen" på den liberala svenska flyktingpolitiken. Filmen framställer Malmö som en stad där ingen går säker på gatorna.

"De gästfria värdarna har tagits som gisslan av sina gäster", hävdar redaktören för inslaget.

Svenska myndigheter och medier, som under måndagen påpekade flera faktafel i Fox News inslag, avfärdar också den ryska filmen som gallimatias.

– Rysk tv testar hur många lögner i minuten man kan leverera, skriver Per Enerud, pressråd på Sveriges ambassad i Moskva, på Facebook.

Malmöreportaget spreds precis inför Sveriges utrikesminister Margot Wallströms besök i Moskva, där hon träffade sin ryska kollega Sergej Lavrov. Relationerna mellan länderna har varit frostiga sedan den ryska interventionen i Ukraina 2014.

Sergej Lavrov har i olika sammanhang kritiserat västländerna för att sprida russofobi, medan Wallström uttryckt sin oro för att negativa och felaktiga uppgifter om Sverige sprids i ryska medier. Wallström har ofta själv varit en måltavla i ryska sociala medier, bland annat lär det ha spridits uppgifter om att hon vill kastrera vita män.

Nordisk modell i skottgluggen

Mats Karlsson, direktör för Utrikespolitiska institutet i Sverige, säger att den här sortens nyhetskampanjer i grunden handlar om inrikespolitiska intressen, inte utrikespolitiska relationer.

– Jag har inte sett den aktuella ryska filmen, men precis som i USA och i många europeiska länder finns det en politisk rörelse i Ryssland som är starkt högernationalistiskt orienterad och som riktar udden mot den typ av gemensamt ansvarstagande som under en lång tid legat bakom EU:s och de nordiska ländernas politik, säger han.

Syftet är enligt Karlsson att underminera trovärdigheten för en samhällsmodell de här kretsarna inte vill ha i sitt eget land.

– Eftersom Sverige och den nordiska modellen är ett alternativ till deras synsätt är det en bra måltavla för attacker. Det handlar om politisk kamp, helt enkelt. Till exempel i fallet med Fox News inslag om Sverige finns det en gruppering som inte vill ha en öppen stat, som vill krympa den offentliga sektorn och som vill se Trump dominera medierna på det sätt han gör nu.

Vilka kan konsekvenserna bli?

– För Sveriges del betyder den här sortens filmer väldigt lite. Att Sverigebilden påverkas internationellt är uppenbart, men den kan lika gärna påverkas positivt eftersom inslagen är så otrovärdiga. Vi lever visserligen i en tid där en del människor existerar i informationsbubblor och inte tar till sig information utanför bubblorna, men ju mer extrem den här typen av agenda blir, desto mindre trovärdig är den. Jag tror inte det här påverkar realpolitiken.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00