Sverige spräckte Norges guldsvit – Finland gjorde sin sämsta stafett i mästerskap på över tio år

Riitta-Liisa Roponen och Krista Pärmäkoski var två av åkarna i det finländska laget. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Finlands medaljchanser smulades sönder direkt i damstafetten. Sjätteplatsen var en stor besvikelse. I guldstriden tvingades Norge se sig besegrat.

Norge, Norge, Norge – och ännu mera Norge. Längdåkningens stormakt har vunnit mycket genom åren i mästerskapen, men damstafetten har varit en riktig guldgruva.

Sex segrar på sju försök under 2010-talet var statistiken inför torsdagens stafett – men VM-guldsviten sprack i Seefeld. Den norska kvartetten var en favorit som inte höll för trycket och missade att ta sitt femte raka VM-guld.

Precis som förväntat gjorde Norge och Sverige upp om guldet. Det blev en riktig thriller.

På tredje sträckan skapade Charlotte Kalla en rejäl lucka till Norge. Stina Nilsson gick ut med Johaug en bit bakom sig. Norskan jagade furiöst och kom ikapp.

Men Johaug lyckades inte haka av Nilsson. Svenskan spurtade ner norskan och säkrade Sveriges första damstafettguld någonsin i VM-sammanhang.

Ryssland knep bronset före Tyskland.

"Stor besvikelse"

Damstafetter har även varit en medaljautomat för Finland under det senaste decenniet. Men efter medalj i fem av de sex senaste VM-stafetterna kammade finländskorna noll nu.

Det blåvita laget var inte ens nära medalj. Ankaret Eveliina Piippo gick i mål som sjätte åkare – Finlands sämsta stafettinsats i ett mästerskap sedan OS 2006.

–  Det är en stor besvikelse, säger Krista Pärmäkoski till Yle.

Redan efter de två klassiska sträckorna var Finlands hopp släckt. Laura Mononen var chanslös på första etappen när farten ökade och växlade nästan 20 sekunder efter täten.

Finlands starkaste kort Krista Pärmäkoski hade en tung dag och såg dessutom ut att ha dåligt vallade skidor. Hon växlade hela 45 sekunder efter täten och avståndet till bronset var över en halvminut.

–  Det är svårt att säga hur skidorna fungerade när jag åkte ensam. Det var tungt i dag och föret var långsamt, säger Pärmäkoski.

Riitta-Liisa Roponen tappade en dryg minut på sin etapp och Eveliina Piippo passerade mållinjen nästan fyra minuter efter Sverige.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning