Sverige sist ut i Norden med att erbjuda coronavaccin till barn

Sverige börjar vaccinera barn mellan 12 och 15 år. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Nu kommer också barn i Sverige mellan 12 och 15 år att erbjudas coronavaccin. Sverige har varit det enda nordiska land som inte har erbjudit vaccin till barn.

De övriga nordiska länderna, bland dem Finland, har redan tidigare i höst gått in för att erbjuda vaccin mot covid-19 för barn mellan 12 och 15 år. Nu har Sverige beslutat att göra detsamma.

På en presskonferens på torsdagen sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att man inte vaccinerar för att trycka ned smittan, utan för barnens skull. Han tycker inte att det tagit lång tid att komma fram till beslutet.

– De här vaccinen lanserades så sent som i våras. Vi har liksom andra länder som kom med sina besked, Storbritannien, Norge, velat se hur balansen utvecklas med tiden.

Han fortsätter:

– Det har funnits en stor poäng med att avvakta. Det är inte vanligt att man omedelbart kastar sig över att vaccinera människor med vaccin som kommer ut på marknaden.

En faktor som ändrat Folkhälsomyndighetens analyser är deltavarianten, som visat sig mer smittsam, även bland barn.

Finland ger två doser till barnen under 15 år, medan Norge ger en dos. I Sverige säger Carlson att rekommendationen tills vidare följer det vanliga vaccinationsschemat på två doser.

Carlson menar att fördelarna av vaccination överväger nackdelarna.

– Även om det är ovanligt händer det att barn drabbas av svår sjukdom, säger han.

Effekt efter jul

Också i Sverige kan det bli vaccineringar i skolorna, enligt utbildningsminister Anna Ekström.

På frågan vilka effekter vaccineringen av barn mellan 12 och 15 år kan få svarar Johan Carlson:

– Effekterna på sikt är att man trycker ned smittspridningen också, särskilt efter två injektioner men kanske redan efter den första.

I Sverige finns nästan en halv miljon barn i åldersgruppen, och Carlson menar att det dröjer till efter jul innan man kan räkna med påtagliga effekter.

Region Stockholm, som står för sjukvården i Stockholmsområdet, meddelade genast på torsdagen att tidsbokningen för barnen öppnar på måndag.

Sveriges statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Bild: Duygu Getiren/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning