Sverige redo att skicka hjälp för att släcka branden i Kalajoki

Insatsledare Pekka Räty talar i telefon vid samlingsplatsen i Kalajoki. Om bränderna skulle ta fart igen är Sverige berett att skicka förstärkning, uppger svenska myndigheter. Bild: Aki Paavola/Lehtikuva

Skogsbranden i Kalajoki är under kontroll. Sverige har ändå beredskap att rycka in med två skopande brandsläckningsplan, så kallade vattenbombare, om läget förvärras.

I över en vecka har brandpersonal och frivilliga kämpat för att få kontroll över en omfattande skogsbrand i Kalajoki. På lördagen meddelade brandchefen Jarmo Haapanen att Inrikesministeriet gör förberedelser för att be om hjälp från Sverige om läget blir värre. Nu beskrivs situationen ändå som lugn.

Roger Gustavsson vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB i Sverige, säger att det finns flera möjligheter för Finland att be om assistans. Men EU-samarbetet är förmodligen mest logiskt då det handlar om skogsbränder.

– Vi har två skopande brandsläckningsplan som är en del av EU:s samlade beredskap som kunde vara aktuella, säger Gustavsson.

Det är alltså fråga om flygplan som kan skopa upp stora mängder vatten från till exempel en sjö och släppa vattnet över elden.

Enligt Gustavsson är tröskeln för att vid behov skicka hjälp till Finland låg.

– Vi är väl förberedda och kan skicka hjälp med kort varsel. Vi har också haft enklare övningar tillsammans inför brandsäsongen.

Det är ändå alltid fråga om en avvägning om det skulle uppstå ett stort behov i Sverige.

– Brandriskerna ändras hela tiden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning