Sverige önskar fler mål i semifinalen – "Vi ska inte prata så mycket om det"

Mikael Appelgren bildar tillsammans med Andreas Palicka EM:s bästa målvaktspar Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / ANTONIO BAT

Sverige slåss om medaljerna i handbolls-EM. Men alla missade skott oroar inför semifinalen mot Danmark.– Jag tror att vi inte ska prata så mycket om det, då kanske det lossnar, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Mitt i glädjen och euforin efter det svenska avancemanget i EM fanns det någonting som skavde. Sverige har tagit sig till semifinal trots att laget är ett av de mest ineffektiva i hela turneringen.

I mellanrundan i Zagreb har Blågult inte ens gjort mål på hälften av skotten. Då är det tur att Sverige å andra sidan enligt statistiken har EM:s vassaste målvaktspar i Mikael Appelgren och Andreas Palicka.

– Det gäller att vi vinner målvaktsmatchen. Det kommer vara otroligt viktigt och då hänger det inte bara på våra målvakter, utan faktiskt på våra utespelare också, säger Kristján Andrésson.

"Stora förhoppningar"

Sverige har förlorat tre matcher i EM – mot Island, Frankrike och Norge. Motståndarna har haft vassa målvakter, men de har också gjorts bra av svenskarna som har bränt alldeles för många bra lägen.

Alla missarna mot Norge – Torbjørn Bergerud gjorde totalt 21 räddningar – var nära att kosta Sverige en plats bland de fyra som får spela vidare i EM. Andrésson hoppas att alla sumpade skott inte har satt sig på huvudet hos spelarna, utan att det förhållandevis orutinerade landslaget kan höja effektiviteten mot Danmark.

– Jag har väldigt stort förtroende för gruppen. Det är lite ansträngt och stressat, vilket gör att vi tar de här (sämre) besluten. Men någonstans måste man få erfarenhet och sedan kunna kliva fram och bli ännu bättre. Och det har jag stora förhoppningar om att vi kan lyckas med redan på fredag, säger han.

Ska bli pappa

Vilken dansk målvakt som Sverige ställs mot då är högst osäkert. Stjärnan Niklas Landin väntas bli pappa när som helst – födseln är enligt nyhetsbyrån Ritzau beräknad till den 6 februari – och han är beredd att lämna truppen om det skulle behövas. Danmark har därför av säkerhetsskäl kallat ner tredjemålvakten Kevin Møller till Kroatien. Jannick Green har dock enligt statistiken varit vassare än Landin hittills i EM.

Oavsett vem som vaktar Danmarks mål slår Sverige ur underläge i semifinalen mot mästarna från OS i Rio.

– Ett väldigt etablerat landslag som erfarenhetsmässigt ligger före oss. Danmark är storfavoriter, men vi har en möjlighet, säger Andrésson.

Sverige har sämst effektivitet offensivt av de fyra semifinallagen i EM, men bäst målvaktsstatistik.

Offensiv effektivitet:

1) Frankrike, 66 procent (189 mål, 288 skott).

2) Danmark, 61 procent (172, 281).

3) Spanien, 57 procent (169, 298).

4) Sverige, 55 procent (160, 289).

Målvaktseffektivitet:

1) Sverige, 36 procent (85 räddningar, 238 skott).

2) Frankrike, 35 procent (83, 239).

3) Spanien, 34 procent (74, 217).

4) Danmark, 32 procent (69, 217).

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning