Sverige och Norge OS-klara i handboll

Norge firar OS-avancemanget. Bild: Aleksandar Djorovic / NTB / TT

Sverige följde upp silversuccén i VM med att vara obesegrat i OS-kvalet. Efter 32–25 i måstematchen mot Slovenien får de svenska handbollsherrarna spela OS i sommar.

– Det är obeskrivligt, fantastiskt. Det är det här vi har drömt om den här veckan, säger högersexan Niclas Ekberg efter den säkrade OS-platsen.

Det var 60 ödesminuter i Berlin som var helt avgörande för om Sverige skulle få spela OS. Minst en poäng mot Slovenien krävdes för att OS-drömmen skulle bli verklighet och det syntes direkt på svenskarna att det här inte var vilken match som helst.

Inledningen på matchen var fokuserad och högklassig. Inte minst från 34-årige lagkaptenen och målvakten Andreas Palicka, som har spelat totalt sju EM och VM men aldrig ett OS.

Svensk drömstart

"Palle" visade med eftertryck att han vill till Tokyo med handbollslandslaget. Redan innan sju minuter hade spelats var han bokförd för fyra räddningar. 6–2 efter fyra raka blågula mål var en drömstart för alla svenskar – med undantag för Sloveniens göteborgare och förbundskapten Ljubomir Vranjes, som kände sig tvungen att samla sina styrkor i en timeout.

– Det är jäkligt starkt att leverera en sån här match när det är som viktigast. Det säger en del om det här laget, vi visar från första avkast att vi är där i dag, säger Ekberg.

Efter den fina starten fortsatte Sverige att tugga på och behöll greppet. Spelmotorn Jim Gottfridsson skickade in tre mål i första halvlek, Niclas Ekberg satte lika många från strafflinjen. Och när Andreas Palicka gjorde en ny räddning, vaket noterade att Sloveniens mål var tomt och med ett skott över hela banan satte 16–11 ledde Sverige för första gången med fem mål.

Det kändes lite läskigt när avståndet krympte till tre i början av andra halvlek, men på några minuter blev 18–15 i stället 22–16 och med mindre än tjugo minuter kvar kändes en Tokyoresa riktigt nära.

Ekberg – OS-kvalhjälte inför Rio för fem år sedan – satte senare sitt sjätte mål följt av Fredric Petterssons första och med 26–19 och tio minuter kvar var det så gott som klart.

– Det är fantastiskt roligt. OS är en liten annan sak än ett vanligt EM eller VM, säger Ekberg som var med i silverlaget i London men missade Rio på grund av skada.

Avslutningen av matchen blev i första hand en målskillnadsfajt mot Tyskland om att vinna kvalgruppen och därmed eventuellt kunna få en lättare grupp i OS. Det löste sig, med minsta möjliga marginal, när Ekberg satte 32–25 och sitt sjunde mål i slutminuten.

Norge också till OS – vann kvalet enkelt

Det var inte bara Sverige som firade ett avancemang till OS-handbollen på söndagskvällen. Några timmar efter att Blågult säkrat spel i Tokyo gjorde Norge samma sak.

Norrmännen var rejält favorittippade inför kvalet och krossade allt motstånd. Efter storsegrar mot Brasilien och Chile avslutade Norge med 44–31 mot Sydkorea och då var saken klar.

– Det känns fantastiskt. Vi var storfavoriter, men vi visade klass och gjorde jobbet från dag ett. Nu glädjer jag mig något sinnessjukt och vill att OS ska starta, säger stjärnan Sander Sagosen till Max.

Norge har varit en av toppnationerna i världen de senaste åren, men har inte spelat OS-handboll för herrar sedan 1972.

Portugal till OS – glädje mitt i sorgen

Portugisisk handboll har skakats av sorg efter att landslagets målvaktsstjärna Alfredo Quintana för bara några veckor sedan drabbades av hjärtstopp på träning och senare avled. Därför var det starka känslor när laget efter ett galet drama säkrade en plats i OS i Tokyo.

Portugal behövde vinna den avslutande kvalmatchen på bortaplan mot Frankrike, för att snuva Kroatien på en OS-biljett. Men med underläge 25–28 och bara några minuter kvar såg det helt kört.

Portugal kom tillbaka till 28–28 men Frankrike hade bollen i anfall i slutsekunderna. Men en missad passning gav Rui Silva ett friläge och hans 29–28 med bara ett par sekunder kvar gav OS-spel. Spelarna både jublade vilt och syntes gråta efter ett OS-avancemang som rymde både glädje och sorg i samma ögonblick.

Frankrike får också spela OS, trots förlusten.

En paragraf som lätt kunde tolkas som att OS-grupperna redan hade lottats var i själva verket bara en seedning inför lottningen.

Seedningsgrupperna:

1: Danmark, Norge

2: Frankrike, Sverige

3: Tyskland, Portugal

4: Brasilien, Japan

5: Spanien, Egypten

6: Argentina, Bahrain.

Lagen lottas in i två sexlagsgrupper, de fyra bästa i varje grupp går vidare till kvartsfinal.

12 lag deltar i OS, fördelade på två grupper.

Kvalificerade sedan tidigare: Japan (värdnation), Danmark (världsmästare 2019), Argentina (vinnare panamerikanska mästerskapen 2019), Bahrain (vinnare Asiens OS-kval 2019), Spanien (EM-vinnare 2020), Egypten (afrikansk mästare 2020).

Klara från OS-kvalen: Sverige, Tyskland, Norge, Brasilien, Frankrike och Portugal.

I OS delas lagen in i två sexlagsgrupper, där de fyra bästa lagen i varje grupp går till kvartsfinal.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning