Sverige och Finland har olika syn på kärnvapenförbud – Wallström: Vi accepterar inga hot eller påtryckningar

Själsfränder. Sveriges utrikesminister Margot Wallström hälsade på hos sin kollega Timo Soini på onsdagen. "Jag träffar Margot så gott som varje dag och det råder själarnas sympati mellan oss, men i vissa frågor är vi av olika åsikt", säger Timo Soini som inte är helt bekväm med Wallströms devis om feministisk utrikespolitik. Bild: Lehtikuva / Mikko Stig

Sverige går i bräschen för kärnvapennedrustning och har varnats av USA och andra stormakter för att samarbetet med Nato och USA kan hotas om landet skriver under en konvention om totalförbud av kärnvapen. Timo Soini vill inte kommentera hur den svenska hållningen kan påverka Finlands säkerhetspolitiska sits. Soini säger att båda länderna vill ha en kärnvapenfri värld, men med olika medel.

Det nära samarbetet mellan Finland och Sverige märks bland annat genom att utrikesministrarna Timo Soini (Blå) och Margot Wallström (S) den här veckan träffas så gott som varje dag. I måndags åt de middag hos brittiska utrikesministern Boris Johnson, i onsdags träffades de på Hanaholmen i Helsingfors och på torsdag ses de igen på ett utrikesministermöte i Tallinn. Träffen i Helsingfors ägde rum i samband med ett säkerhetspolitiskt seminarium som var en del av Finlands hundraårsfirande.

Margot Wallström deklarerade nyligen att Sverige ska skriva under en FN-konvention mot kärnvapen. Wallströms planer har stött på patrull och USA och andra stormakter har varnat för att ett kärnvapenförbud skulle få konsekvenser för Sveriges partnerskap i Nato. I ett försök att gjuta olja på vågorna gick Wallström och svenska försvarsministern Peter Hultqvist ut med ett besked om att man nu ska utreda vad ett kärnvapenförbud innebär för Sveriges säkerhet.

Wallström: Vi accepterar inga hot

Då HBL träffar Wallström på Hanaholmen är hon tydlig med att inga andra ska komma och sätta Sverige på plats.

Håller du fast vid ditt krav på ett kärnvapenförbud ifall det skulle påverka Sveriges samarbeten med USA och Nato negativt?

– Vi har hållit fast vid att vi önskar ett internationellt förbud. Vi tycker att det är en bra väg framåt. Annars hade vi inte engagerat oss i förhandlingarna. Men det måste vara en konvention som vi kan förena med de samarbeten vi har. Vi vill ha både och. Nu gör vi en självständig granskning av saken och accepterar inga hot eller påtryckningar från någon annan, säger Wallström.

Margot Wallström har en teori om varför Finland inte på samma sätt som Sverige står på barrikaderna för en kärnvapenfri värld:

– Jag tror inte att det handlar om synen på kärnvapen i sig, utan beror på att Finland så tydligt har ett Natomedlemskap som en option och därför inte vill gå med. Att kärnvapenländerna inte skulle vara med var väntat, vilket är synd eftersom det hade varit det idealiska, säger Wallström då hon träffar journalister under seminariet i Helsingfors.

Efteråt förklarar Timo Soini att Finlands hållning alltid har varit att länder som själva har kärnvapen ska sitta med vid förhandlingsbordet.

– Vår uppfattning är att de här sakerna inte går att lösa utan dem. Men Sverige har valt en annan väg och verkar också för kärnvapennedrustning i möten där kärnvapennationerna inte är med. Vi är av olika uppfattning om det är effektivt eller inte. Men vi vill vardera bli av med kärnvapnen, säger Soini.

Vad får det för betydelse för Finland om Sveriges och USA:s samarbete drabbas som en följd av det här?

– Det lönar sig inte att spekulera i frågor som gäller internationell politik. Sverige sköter sina saker och vi sköter våra. Vi värnar om våra samarbeten med Sverige, med USA och med Nato, säger Soini.

"Ingen verklighetsförankring"

Wallströms påstående om att Finlands Natooption, det vill säga finska regeringens formulering om att landet förbehåller sig möjligheten att ansöka om Natomedlemskap, skulle vara orsaken till varför Finland inte skriver under något kärnvapenförbud, ger Soini inte mycket för.

– Det finns ingen verklighetsförankring i den typen av spekulationer. Vår kärnvapenpolitik har inget med den saken att göra, säger Soini.

Risker med militärövningar

Soini och Wallström diskuterade bland annat de stora instundande militärövningarna, svenska Aurora 17 och ryska Zapad 17 under sitt bilaterala möte på Hanaholmen.

– Det är viktigt att man har informationskanalerna öppna så att man undviker misstag eller missbedömningar och att man inte provocerar varandra utan att det här genomförs på ett planerat sätt, kommenterar Wallström övningarna.

Ser du några risker med så här stora övningar?

– Ja, när de sker samtidigt. Främst handlar det om risken för missbedömningar eller att någon lockas till att uppträda devisprovokativt. Det ska vi undvika.

SDP:s färska presidentkandidat Tuula Haatainen lät på veckoslutet förstå att hon precis som Margot Wallström vill göra feministisk utrikespolitik om hon väljs till president.

– Det låter bra. Det är något som vi har jättegoda erfarenheter av, säger Wallström då hon får höra om Haatainens utspel.

Finlands utrikespolitik skulle alltså bli mer feministisk med Tuula Haatainen som president än med Sauli Niinistö?

– Självfallet ska Finland självständigt besluta vem som ska styra här och vilken politik ni ska ha, men det är roligt om vi kan inspirera er.

Timo Soini är dock ingen stor vän av devisen feministisk utrikespolitik som Wallström har myntat.

– Jag träffar min kollega Margot så gott som varje dag och det råder själarnas sympati mellan oss, men i vissa frågor är vi av olika åsikt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03