Sverige: MSB:s generaldirektör avgår efter söderresa

Dan Eliasson, avående generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Arkivbild. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) generaldirektör Dan Eliasson begär själv att få lämna sitt uppdrag efter resan till Kanarieöarna över jul och nyår. Det uppger den svenska myndigheten i ett pressmeddelande.

Dan Eliasson har bett om att få lämna sitt jobb som myndighetschef och generaldirektör för MSB.

"Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget", säger Dan Eliasson i en kommentar i pressmeddelandet.

Regeringen kommer att fatta ett beslut i frågan inom kort, enligt myndigheten.

Informerade inte

Dan Eliasson informerade varken inrikesminister Mikael Damberg (Socialdemokraterna) eller regeringens krissamordnare om sin resa till Kanarieöarna över jul, rapporterar Dagens Nyheter.

– Ingen i inrikesministerns stab hade fått information om resan på förhand, säger inrikesministerns pressekreterare Per Strängberg till DN.

Det är inte rutin att informera om semesterresor och enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap berättade Eliasson ingenting om resan "eftersom han inte behöver göra det".

Sökte kontakt

Regeringens krissamordnare och inrikesministerns statssekreterare Elisabeth Backteman fick reda på utlandsvistelsen när Expressen avslöjade resan den 30 december.

– Så fort vi fick reda på att Dan Eliasson inte befann sig i Sverige så sökte statssekreterare Elisabeth Backteman kontakt med honom och de har sedan haft kontakt vid ett par tillfällen, säger Per Strängberg.

TT har sökt Dan Eliasson, som inte vill ställa upp på någon intervju. Förklaringen han gett till sin utlandsresa var att den var nödvändig eftersom hans dotter vistas på Kanarieöarna. Men enligt DN är hon inte permanent bosatt där utan folkbokförd i Stockholm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning