"Sverige måste gå med först"

Den svenska försvarsforskaren Magnus Christiansson (längst till vänster) tror att Finland går med i Nato bara om Sverige tar samma beslut först. Bild: Suomiareena

Finland går inte med i Nato om inte Sverige gör det först, bedömer den svenske forskaren Magnus Christiansson.

President Sauli Niinistö har sagt att ett eventuellt beslut om ett finländskt Natomedlemskap borde föregås av en folkomröstning. Magnus Christiansson som forskar vid Försvarshögskolan i Sverige tror att det snarare förutsätter något helt annat.

– Jag tror att Finland går med om Sverige går med, men inte om inte Sverige går först, säger han till HBL på Finlandsarenan.

I Finland heter det som bekant att länderna borde gå med samtidigt om de alls ska göra det. Christiansson, som själv är för Natomedlemskap, ser bara en praktisk väg framåt. Fast inte genast, för Sveriges nuvarande regering säger nej, och folkopinionen är kluven.

– Om den borgerliga alliansen i Sverige lovar lämna in en ansökan om de vinner valet behövs ingen folkomröstning. Men jag är tveksam till om de vill göra det, för folkopinionen räcker inte riktigt till.

Mer sannolikt är då att Finland och Sverige fortsätter att fördjupa sitt försvarssamarbete, nerifrån och upp tills man kan tackla en potentiell krissituation tillsammans. Detta tror han kunde funka i teorin, men:

– Problemet är att Finland och Sverige kan ha lite olika intressen vid en sådan konflikt. Då har man byggt upp en styrka som inte kan användas. Om vi båda var Natomedlemmar skulle vi inte ha det problemet.

Även om Finland sneglar mycket på Sverige i Natofrågan menar Magnus Christiansson att debatten här är öppnare än i Sverige.

– Ni har en option, det ordet förekommer inte ens i den svenska försvarsdoktrinen. Ni har tagit fram rapporter om konsekvenserna, men vår regering vill inte ha svart på vitt. De vill stå så nära Nato som möjligt utan att vilja diskutera vad det betyder.

Christiansson påminner om att Nato inte bara betyder att de allierade skrider till hjälp om en medlem blir attackerad.

– Det finns inga gratis luncher, alla medlemmar har också förpliktelser. Ett medlemskap betyder att vi också måste försvara andra.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning