"Sverige klarar högst 70 000"

70 000 asylsökande i år, och helst färre än det, är vad Sverige klarar av enligt migrationsminister Morgan Johansson.

Stockholm Det kan bli aktuellt med ytterligare åtstramningar av flyktingpolitiken om antalet asylsökande i Sverige ökar igen. Det säger Sveriges migrationsminister Morgan Johansson på en presskonferens på torsdag där han kommenterar Migrationsverkets prognos.

– Vi kommer inte att försätta Sverige i en sådan situation vi hade under hösten, säger han.

I fjol kom 163 000 asylsökande till Sverige och under vissa veckor i höstas kunde 10 000 anlända per vecka. Nu är takten 700.

Migrationsverket ger tre scenarier i sin prognos: allt mellan 70 000, 100 000 och 140 000 asylsökande.

– Vi måste styra ner mot 70 000 och gärna under det, säger Johansson.

Enligt Migrationsverket förutsätter den beräkningen nya "kontrollåtgärder från och med maj", när fler igen kommer.

Sverige gjorde i det närmaste en helomvändning i sin flyktingpolitik i höstas med gränskontroller och id-kontroller vid Öresund och tillfälliga uppehållstillstånd. Regeringskollegan Miljöpartiet och vice statsminister Åsa Romson sade då att partiet inte kan gå med på ytterligare åtstramningar. Blir det aktuellt med sådana kan Sverige stå inför en regeringskris påpekar bedömare.

Nu är läget under kontroll, säger Johansson men menar alltså att det finns en beredskap för fler åtgärder om det behövs.

På torsdagen förlängde Sverige sina gränskontroller och id-kontrollerna vid Öresund kommer att "vara kvar så länge de behövs", enligt Morgan Johansson. Beslutet nu gäller till den första juli. De har kritiserats skarpt i Öresundsregionen där 8–9 000 pendlar med tåg över sundet per dag.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00