Sverige kallar till möte om allvarliga skjutningar i Malmö

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) kallar nu till ett möte mellan regeringen och polisen efter den senaste tidens skottlossningar, flera av dem med dödlig utgång. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson imponeras inte av beskedet.

– Vi har tillfört polisen mer resurser än man själv begärde, men vi kan komma att behöva göra mer. Därför har jag bett Morgan Johansson att ta kontakt med polismyndighetens ledning, för att höra om det är något ytterligare som vi behöver göra. Mer resurser, andra typer av resurser. Vi är fast beslutna vid att de här gängen måste knäckas, säger Löfven under sin resa i Småland.

Statsministerns ord imponerar inte på Ulf Kristersson, som säger till TT att han "blir bestört":

– Nu är inte läget att allmänt skaffa sig en bild av polisen. Nu är läget att fatta de politiska beslut som behövs. Information är självklart bra, men vi vet tyvärr redan mer än vad vi behöver veta för att inse att det krävs lagförändringar för att kunna komma till rätta med detta.

Vill se förlängda straff

Justerade lagar, förlängda straff, möjlighet till bland annat hemlig telefonavlyssning och att kunna låsa in misstänkta brottslingar längre är några av åtgärderna Kristersson vill se implementerade.

– Det är det som behövs nu, och det borde regeringen fatta beslut om i stället för att mitt i Almedalsveckan komma på att de behöver mer information, säger han.

Kristersson planerar att inom de kommande dagarna resa till Malmö för att besöka polisen och "kunna se på plats vad som händer".

Under de senaste veckorna har det skett dödsskjutningar i bland annat Örebro och Malmö. Sju personer har dödats. Men i mars sade Stefan Löfven att kampen mot den organiserade brottligheten har gett "vissa resultat" i form av färre skjutningar i landets tre största städer.

– Då såg vi en försiktig vändning åt rätt håll, men vi ska absolut inte dra några slutsatser om att det är över, för det är det inte, säger han och fortsätter:

– Vi måste hela tiden vara på tå och beredda att göra ännu mer. Vi ska göra allt som kan göras för att visa att samhället alltid är starkare än gängkriminaliteten.

"Tillkommer fler poliser"

Löfven säger att fler poliser kommer att börja jobba i år.

– Nu utbildar vi betydligt fler poliser än under den förra regeringen, så det tillkommer fler poliser. Av det skälet har jag bett Morgan Johansson att sätta sig med polismyndighetens ledning. Det är de som bäst vet vilka resurser som behövs, vad det är som krävs i just den här situationen. De berättar det för oss, och då ska vi se till att polisen ska ha de resurser som krävs för att knäcka de här gängen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03