Sverige illa ute i VM: "Inte tillräckligt bra"

Tjeckiens Denisa Krizova jublar efter 4–2–målet mot Sverige. Bild: TT/Jonas Ekströmer

OS-fiasko i fjol och nu är Damkronorna illa ute i VM. Efter andra raka förlusten, 3–5 mot Tjeckien, riskerar Sverige att både missa kvartsfinal och degraderas från toppdivisionen.– Jag skulle ljuga om jag sa att jag var helt lugn, sade förbundskaptenen Ylva Martinsen.

Damkronorna slutade sjua i OS förra säsongen – sämsta OS-resultatet i historien – men andades ändå optimism inför VM under nya förbundskaptenen Ylva Martinsen som ersatt Leif Boork.

Men efter två raka förluster i VM ser det dystert ut. Nu krävs segrar i de två återstående gruppmatcherna mot nykomlingarna Frankrike (på söndagen) och Japan (tisdag), annars missar svenskorna kvartsfinal och blir degraderade från högsta divisionen.

Sverige har aldrig varit utanför toppdivisionen i VM.

– Vi har ändå visat upp mycket bra grejer så jag är inte orolig. Det här är en stark grupp full av energi och glädje som håller ihop ända in till mållinjen, sade lagkaptenen Emma Nordin som gjorde ett mål och en assist.

Tappade allt

För andra matchen i rad började Damkronorna starkt, för att sedan tappa och förlora.

Mot Tyskland blev 1–0-ledning till förlust med 1–2 efter straffar.

Mot Tjeckien ledde svenskorna med 2–1, men släppte in tre raka mål.

Fyra raka utvisningar i andra perioden blev början till slutet. Tjeckien gjorde mål på två av dem.

– Vi släpper till två mål, det är matchavgörande moment. Det tar mycket energi. Sedan måste vi bli ännu mer effektiva i powerplay, sade Nordin vars lag gjorde ett mål på tre numerära överlägen.

"Blir passiva"

Tjeckien gjorde två på fem.

– Utvisningarna är en följd av att vi blir passiva. Vi frångår matchplanen i början av andra perioden och sedan gör vi ett hyfsat försök i slutet. Men då har vi redan gett bort matchen, sade Martinsen och fortsatte:

– Alla i omklädningsrummet är jättebesvikna, men vi är eniga om att prestationen inte är tillräckligt bra för att vinna. Man vinner inga matcher när man inte är där ute och spelar.

Förutom två insläppta mål i numerärt underläge släppte också svenskorna till två mål efter tjeckiska tekningsvarianter. Både kvitteringen till 1–1 genom Natalie Mlynkova och 4–2 av Deniza Krizova kom på snarlika sätt efter tekning.

Hanna Olsson och Emma Nordin gjorde de svenska målen i en stark öppningsperiod och Erika Grahm reducerade till 3–4 med drygt två minuter kvar och målvakten Sara Grahn utplockad.

Fanny Rask, som stod för två assist, hade ett jätteläge att kvittera, men i stället kunde Tereza Vanisova göra 5–3 i tom bur.

Gruppspel:

4 april: Tyskland 1–2 e str.

6 april: Tjeckien 3–5.

7 april: Frankrike (15.00).

9 april: Japan (11.30).

Slutspel:

11 april: Kvartsfinaler (A1–B3, A2–B2, A3–B1, A4–A5). Matchtider: 11.30, 15.00, 17.00, 18.30.

13 april: Semifinaler (15.00 och 19.00).

14 april: Medaljmatcher (bronsmatch 15.00 och final 19.00).

SVT sänder samtliga Sveriges matcher samt båda semifinalerna och medaljmatcherna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning