Sverige höjer farledsavgifterna – trots ökat anslag till Sjöfartsverket

Farledsavgifterna i Sverige höjs från och med 2022. Arkivbild. Bild: Ari Sundberg/SPT

Sjöfartsverket i Sverige går in för att höja farledsavgifterna för sjöfarten. Ålands riksdagsledamot Mats Löfström tycker att beslutet är absurt.

De svenska farledsavgifterna skulle höjas redan tidigare i år men efter protester drogs höjningarna tillbaka, med motiveringen att man ville ge branschen en möjlighet till återhämtning efter pandemin.

Nu förverkligas höjningarna från och med 2022.

Det handlar dels om en höjning av farledsavgiften med cirka 1 procent, vilket motsvarar inflationen, dels om en höjning av lotsavgiften som höjs till full kostnadstäckning. En del av höjningarna är kopplade till fartygens miljövänlighet, så att miljövänliga fartyg premieras.

Enligt Nya Åland handlar lotsavgiftshöjningen om en höjning på 10 procent.

Höjningarna kommer trots att svenska regeringen i sin senaste budgetproposition höjer Sjöfartsverkets anslag med 220 miljoner kronor för 2022.

–  Jag hade tänkt, hoppats och trott, när svenska regeringen budgeterade med 220 miljoner kronor extra, att det betydde att man inte behöver höja avgifterna, säger Mats Löfström, Ålands riksdagsledamot som varit aktiv i att påverka för att avgifterna inte ska höjas.

Han tycker att det blir absurt när ett land höjer avgifterna medan ett annat försöker hjälpa sjöfarten på alla vis, men konstaterar att Sverige har nationell makt att besluta om saken.

–  Jag kommer att fortsätta vara i kontakt med svenska kollegor, säger han.

I ett meddelande från Sjöfartsverket i Sverige menar man att det höjda anslaget, tillsammans med avgiftshöjningen "ger oss goda möjligheter till en stabil ekonomi med en buffert, men det krävs att höjningen är permanent".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning