Sverige förlänger id-kontrollerna – statsministern betonar ordning och säkerhet

De som reser med tåg från Danmark till Sverige behöver stiga ur tåget på flygplatsen Kastrup, går upp genom terminalen och passera en id-kontroll för att få resa in i Sverige, där en ny kontroll väntar. Bild: Moa Dahlin

Mitt i Nordiska rådets session kommer beskedet: Sverige förlänger id-kontrollerna vid gränsen till Danmark. – Vi behöver upprätthålla ordningen och säkerheten i vårt land, säger Stefan Löfven.

KÖPENHAMN På ett extrainsatt regeringssammanträde har den svenska regeringen beslutat att förlänga id-kontrollerna i Öresund i tre månader. De hade annars löpt ut på fredag.

Kontrollerna innebär att de som tar sig med tåg, buss eller färja från Danmark till Sverige måste visa identitetshandlingar på flygplatsen Kastrup vid Köpenhamn.

Tågresenärerna går sedan genom ännu en gränskontroll vid den första stationen på den svenska sidan.

Beskedet kom mitt under Nordiska rådets årliga session i Köpenhamn och rimmar illa med att det var just det nordiska samarbetet som gav passfrihet i Norden för sextio år sedan.

Sveriges statsminister Stefan Löfven försvarade beslutet på en presskonferens.

– Vi måste se till att vi kan stå upp och behålla den säkerhet som vi har uppnått. Det är viktigt för landet i sin helhet.

Först därefter kan kontrollerna avskaffas menar han. Den svenska regeringen införde dem i januari som ett led att få färre asylsökande till Sverige.

– Vi hade haft en besvärlig period vad gäller det stora antalet människor som söker sin tillflykt.

Och enligt honom gäller det fortfarande. Han betonar vikten av att "säkerställa ordning och säkerhet i landet".

Danmark försvarar

Gränskontrollerna har varit en känslig fråga också mellan den danska och svenska regeringen. Danmark var inte speciellt förtjust när Sverige för ett år sedan införde gränskontroller. Samma dag som de svenska id-kontrollerna trädde i kraft svarade Danmark med gränskontroll mot Tyskland.

I går sade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen ändå att han har "full förståelse för det svenska beslutet" att förlänga id-kontrollerna. Samtidigt försvarade han de danska gränskontrollerna.

– Det är nödvändigt så länge det inte är ordning på de yttre gränserna i EU.

Løkke Rasmussen säger ändå att de är "en utmaning" i Öresundsregionen som länderna arbetat hårt med att integrera. Löfven och Løkke har därför enligt honom samtalat om ett samarbete som skulle göra id- och gränskontrollerna smidigare.

Hittills har ändå inga konkreta förändringar presenterats.

Som HBL rapporterar i dag är särskilt de som pendlar mellan Sverige och Danmark frustrerade över kontrollerna som förlänger restiderna betydligt. Näringslivet är oroat över de negativa effekter på samhällsekonomin som kontrollerna innebär.

Tre nordiska länder

Av de nordiska länderna har nu Sverige, Danmark och Norge alla tagit i bruk gränskontroller, medan Sverige dessutom har id-kontrollerna som genomförs av de danska tåg- och bussbolagen i Danmark.

Finlands statsminister Juha Sipilä säger att han stödjer sina svenska och danska kolleger i deras beslut om gränskontrollerna. Enligt honom påverkar inte det svenska beslutet Finland direkt, även om många asylsökande tog sig genom Sverige till Finland i fjol.

EU-kommissionen har gett de fem länder i unionen med gränskontroll tillåtelse att fortsätta med dem i tre månader. Sverige har ännu inte fattat ett officiellt beslut om gränskontrollerna.

I fjol kom 163 000 asylsökande till Sverige. I år räknar Migrationsverket med att 29 000 ska komma. Id-kontrollerna är en orsak till det minskade inflödet, även om människorna på flykt inte har blivit färre. Också i resten av Norden har de asylsökande minskat klart sedan i fjol.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning