Sverige får ny utrikesminister – "Vi ska fortsätta föra en feministisk utrikespolitik"

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterar nya handelsministern Anna Hallberg (längst till vänster), nya utrikesministern Ann Linde och Eva Nordmark, ny arbetsmarknadsminister, under en pressträff i samband med riksmötets öppnande. Bild: Henrik Montgomery/TT

Tre nya socialdemokratiska ministrar presenterades när statsminister Stefan Löfven läste upp sin regeringsförklaring. Ny utrikesminister blir Ann Linde som efterträder Margot Wallström.

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att Ann Linde som utrikesminister är ett klokt val.

– Ann Linde har jag sett som en seriös och bra frihandelsvän i sitt hittillsvarande arbete, så det tror jag, givet de alternativ som Stefan Löfven hade, var ett klokt val, säger moderatledaren.

Själv var Ann Linde stolt över utnämningen. Senaste vinter beskrevs det som närmast bland politiska kommentatorer som en petning när Ann Lindes jobb som EU-minister i den förra regeringen gick till den utrikespolitiske veteranen Hans Dahlgren.

– Jag känner att min roll nu är att föra fram en utrikespolitik som bidrar till fred, frihet och säkerhet. Vi ska fortsätta föra en feministisk utrikespolitik, säger Ann Linde.

Löfven valde opolitisk spelare

Den nya utrikeshandelsministern Anna Hallberg betraktas som ett överraskningsdrag av Stefan Löfven. Hon har ingen politisk bakgrund utan har först nu i samband med ministerutnämningen anslutit sig till Socialdemokraterna. Hon blir nu också nordisk samarbetsminister.…

Anna Hallberg har en bakgrund i bankvärlden och kommer närmast från ett chefsjobb vid det statliga svenska investeringsbolaget Almi.

Fantastisk förmån

Den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark ser det som en fantastisk förmån att få det nya jobbet. Att säkra konkurrenskraften och omställningsförmågan blir en viktig uppgift, framhåller hon.

Eva Nordmark efterträder Ylva Johansson som på tisdagen presenterades som EU:s nya kommissionär för migrations- och inrikesfrågor i Bryssel. I sitt föregående jobb var Nordmark ordförande för Sveriges tjänstemannafack TCO.

Stefan Löfven inledde regeringsförklaringen med att Sverige ska rustas starkare för att klara omställningen i en ny tid. Han pekade på den globala uppvärmningen, köerna i vården och den våldsamma brottsligheten som några utmaningar.

– Det är gemensamma problem vi ska lösa tillsammans, sade Löfven.

Löfven uppgav att kampen mot den grova brottsligheten är långsiktig och kommer att innefatta både framgångar och bakslag.

– Målet är glasklart. Vi ska tvinga tillbaka våldet, sade han.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning