Sverige: Anders Tegnell vaccinerad med Astras vaccin

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin, skriver Corren. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin, rapporterar Corren.

Den nyblivna 65-åringen fick den första sprutan i Saab arena i fredags.

– Jag vill sända en viktig signal om att Astras är ett jättebra vaccin för människor över 65, säger Anders Tegnell till Corren.

Tegnell är bekymrad över rapporter om att människor väljer att tacka nej till Astra Zenecas vaccin.

– Jag frågade personalen när jag vaccinerades om det är vanligt att människor tackar nej och de svarade att det händer då och då.

Tegnell har inte fått några allvarliga biverkningar, bara lätt feber.

På frågan om hur det känns att få sin första vaccinspruta efter arbetet med pandemin svarar han:

– Jag vet inte om det känns så stor skillnad för mig personligen. Men att vi har kommit så långt med vaccinationerna känns som ett stort steg för samhället.

Sveriges folkhälsomyndighets rekommendationen är sedan den 25 mars att Astra Zenecas vaccin endast ska ges till personer som är 65 år eller äldre. För yngre personer rekommenderas en fortsatt paus.

Pausen för yngre togs efter larm om att blodproppar med låg nivå av blodplättar var en mycket sällsynt men allvarlig biverkning kopplat till vaccinet. Rekommendation om en paus av användningen av Astra Zenecas vaccin till de under 65 år gäller även de yngre som redan fått en första dos. Besked om vilket vaccin de ska få som andra dos väntas komma i veckan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning