Sverige åkte ut ur A-divisionen

Benjamin Pavards Frankrike var för bra för Sverige. Bild: Franck Fife/Lehtikuva

Världsmästarna var för starka och Europamästarna gav inte tillräcklig hjälp.Sverige flyttas ned i Nations League efter 2–4 mot Frankrike.– Vi gav det chansen ända till slutet men det räckte inte. Det känns surt att åka ur, men vi får se framåt, säger Emil Forsberg till C More.

Motivation slår klass, heter det. Men inte den här novembertisdagen i Paris. Frankrike hade inget alls att spela för efter att redan ha säkrat gruppsegern. Sverige var däremot piskade att klara sig minst ett mål bättre än vad Kroatien samtidigt mäktade med mot Portugal.

Det gick inte alls.

– Det var en urladdning mot Kroatien i lördags, det tar på oss. Vi försökte. Vi mötte ett fantastiskt bra lag. De väntade på våra kontringar och vi var inte riktigt där i dag, säger Emil Forsberg.

När Olivier Giroud nickade in 3--1 på nyinbytte Kylian Mbappés inlägg efter en timmes spel var saken klar. Nästan samtidigt kvitterade dessutom Kroatien till 2–2 mot Portugal, trots en man mindre på plan.

Nästa anhalt i Nations League: B-divisionen i juni 2022.

Drömstart

Det började ändå så bra.

Sverige första anfall i femte minuten slutade på bästa sätt. Fransmännen fick inte bort ett inlägg från Mikael Lustig som verkade förlorat. Viktor Claesson tänjde sig och sträckte ut sig – och med sin allra längsta tå petade han in 1–0 utan chans för franske lagkaptenen Hugo Lloris.

Redan tio minuter senare var dock Frankrike i kapp sedan Oliver Giroud fått stå helt ensam i straffområdet och pricka in 1–1 bakom Robin Olsen. Och så kom den franska ledningen på en drömträff från ytterbacken Benjamin Pavard, tätt intill Olsens ena stolpe efter en dryg halvtimme.

– Vi började väl bra, men sedan hamnade vi i det passiva spelet igen. I slutändan var det ingen bra match av oss, säger Forsberg.

Efter ett svenskt försök till uppryckning efter paus kom sedan dråpslaget när Giroud enkelt fick nicka in trean, i kamp med en Victor Nilsson Lindelöf, som strax därefter tackade för sig med en ond rygg.

Ändå blev det en viss dramatik in i det sista när inhoppande Robin Quaison från nära håll slog in 2–3 i 88:e minuten – samtidigt som Portugal ökade till 3–2 i Split.

Då skiljde bara ett mål i någon av matcherna för att Sverige skulle rädda sig.

Och det kom – men för Frankrike till 4–2, då Kingsley Coman fick rulla in bollen i öppet mål sedan Robin Olsen sprungit upp i ett desperat sista anfall.

Trendbrott

Förlusten i Paris bryter en vacker novembertrend för herrlandslaget. Sedan Janne Andersson tog över efter EM i Frankrike 2016 hade Sverige fram till tisdagen bara förlorat en enda tävlingsmatch i november: den allra första då Sverige föll mot just Frankrike i Paris hösten 2016, trots ledning i början av andra halvlek.

Sveriges nedflyttning i Nations League-eliten innebär att lättare motstånd, men kanske inte lika publikdragande, väntar i nästa upplaga av turneringen, med gruppspel i juni och september 2022. Goda resultat där kan i sin tur ge en extra kvalchans till EM 2024 i Tyskland, om Sverige inte klarar av det ordinarie kvalandet dit.

Laddar för EM

Dessförinnan har Sverige dock först ett kval till VM i Qatar 2022 att hantera, med grupplottning i Schweiz i början av december. Seedningen avgörs av Fifas världsrankning, där Sverige med största sannolikhet placeras i den andra av sex europeiska seedningsgrupper. VM-kvalet inleds sedan i mars 2021.

Främsta fokus för landslaget just nu är ändå det som sker i juni 2021 då det äntligen är dags för årets uppskjutna EM-slutspel. Allt inleds med Spanien borta i Bilbao den 14 juni – om nu coronaviruset gett med sig fram till dess.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning