Svepande tankegång

Låt oss föreställa oss att ett privat företag erbjuder välfärdstjänster under valfrihetsmodellen och går med vinst. Vad är problemet?

Li Andersson (HBL 25.11) menar att "välfärdspengar ska inte gå till privata vinster". Bakgrunden är regeringens lagförslag om social- och hälsovårdsreformens valfrihetsmodell, som enligt Andersson leder till att en allt större del av våra gemensamma skattemedel, som är avsedda för välfärdstjänster, kanaliseras "till stora företags vinster och skatteparadisinvesteringar".

Det är en svepande tankegång. Såvitt jag förstår avser lagförslaget inte att bara stora företag får erbjuda välfärdstjänster. Vidare följer det inte nödvändigt att vinster över huvud taget uppstår inom företag, stora eller små, som är eller blir aktiva inom välfärdsbranschen. Och även om vinster skulle uppstå investeras de inte nödvändigt i skatteparadis.

Men låt oss föreställa oss att ett privat företag erbjuder välfärdstjänster under valfrihetsmodellen och går med vinst. Vad är problemet? För Andersson tycks det vara självklart. För mig är det inte det. Kanske handlar det om moral – företaget utnyttjar medborgarna, deras nöd av tjänsterna? "Utnyttjande av medborgarnas nöd" låter onekligen skurkaktigt. Men ponera att vi medborgare alltid är i nöd av livsmedel. Borde vinster i livsmedelsindustrin för den skull förbjudas? För att sagda industri, för att inte tala om lantbrukarna, utnyttjar vår nöd? Vad sägs om vår nöd av skor? Borde vinster i skoföretag förbjudas? För att de utnyttjar vår nöd av skor?

Å andra sidan innehåller samma tidning (25.11) en artikel som passar utmärkt till kritik av vad Andersson kallar "okontrollerad privatisering", nämligen den om stambyten. En av privatiseringens fördelar anges ju ofta vara den fria konkurrensen som skall förbättra effektiviteten. Men i åratal har stambyten fordrat allt mer pengar och tid, och detta under fri konkurrens. Den sistnämnda har alltså inte garanterat utvecklingen av effektivitet. Den springande punkten tycks ha varit att någon tog sig en titt på stambyten i Tyskland.

Sakari Aaltonen Helsingfors

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00