Svenskt VM-silver – Finland varvat

Svenskarna firade Sveriges första VM-silver på 31 år, trots att det också var nära till guld. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sverige missade sin guldchans under ankarsträckan.

Ett vunnet silver eller ett missat guld?

Sveriges VM-silver i damstafetten hade känslan av både och.

Anna Magnusson gav Hanna Öberg guldläge – men den svenska stjärnan sköt bort det gyllene läget och fick i stället köra hem silvret.

– Silver är jättebra, men jag hade chansen och jag tog den inte riktigt i dag, säger Öberg i SVT.

Anna Magnusson på tredjesträckan var en nyckelsträcka för Sverige. Hon gick ut som fyra, 23 sekunder bakom USA, efter att både Linn Persson och Mona Brorsson gjort ett bra jobb på sina sträckor.

Och Magnusson skulle köra upp Sverige till ett ännu bättre läge. Efter fullt skytte och imponerande åkning kunde hon växla över till barndomsvännen Hanna Öberg – i ledning, i guldläge, 17 sekunder före USA.

– Otroligt kul. Jag försökte verkligen njuta i dag och det var inte svårt, säger Magnusson i SVT.

– Jag är jättestolt och nöjd över att kan lyckades klara skjuta fullt.

Problem med laddningen

Mona Brorsson, som körde andrasträckan, imponerades av lagkamraten.

– Alltså det Anna gör. Jag vet inte om folk förstår hur stark mentalt hon är, säger Mona Brorsson i SVT.

Hanna Öberg fick ett superläge. Men plötsligt var VM-guldmedaljören i distans inte lika säker på skjutvallen som hon brukar vara. Efter två bom i liggande skulle strulet bli ännu värre i stående. Öberg fick använda alla tre reservpatronerna och hade dessutom problem att få in den sista av dem.

Hon tappade ledningen till Marte Olsbu Røiseland och fick se guldchansen försvinna.

– Silver är fantastiskt, det är jättebra. Men jag är inte ärlig om jag inte säger att jag ... jag hade chansen och jag tog den inte riktigt i dag, säger Öberg i SVT.

"Ett vunnet silver"

Svenskan kämpade för att komma ikapp norskan, men avståndet var för stort. Sverige tog silvret, och även om det var en känsla av ett missat guld i luften var det samtidigt den första VM-medaljen i stafett på 31 år.

– De andra tjejerna gjorde det helt fantastiskt. De har verkligen haft en drömdag alla tre, och det är helt fantastiskt att se. Att Anna liksom inte har några problem, hon bara kör. Och de andra också, helt fantastiskt, säger Öberg.

Mona Brorsson slog också fast att det var ett "vunnet silver".

– Ett vunnet silver, verkligen. Jag är otroligt stolt över det här laget och över det vi alla lyckas prestera i dag. Fantastiskt att kunna ta en medalj och få kliva upp på pallen inför hemmapubliken. Jag är omåttligt nöjd, glad och stolt, säger hon.

Finland varvat

Finland blev varvat under den tredje sträckan. Suvi Minkkinen växlade som 21:a efter första sträckan, efter två sträckor växlade Venla Lehtonen som 22:a, men Sanna Markkanen blev varvad innan hon hann till växling. I det skedet hade Finland dragit på sig två straffrundor och använt fjorton reservpatroner. Laura Toivanen fick därmed inte starta alls. Kaisa Mäkäräinen stod över stafetten för att koncentrera sig på söndagens masstart.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning