Svenskt semifinaljubel – tack vare Frankrike

Jerry Tollbrigs Sverige spelar semifinal i EM Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / FEHIM DEMIR

Rysaren i Zagreb slutade med ett stort svenskt jubel. Trots förlusten mot Norge spelar handbollslandslaget EM-semifinal mot Danmark. Tacka Frankrike för det.– Fy fasiken, det är så jäkla skönt, säger Jim Gottfridsson.

Det har grymtats både en och två gånger om att EM stundtals har handlat lika mycket om kalkyler som om handboll.

Ingen kan i alla fall klaga på dramatiken som utspelade sig i Arena Zagreb på onsdagskvällen.

Den började med att Sverige förlorade – och slutade med att samma landslag stod som den stora vinnaren.

Tack vare Frankrikes seger mot Kroatien är Blågult klart för EM-semifinal mot Danmark på fredag kväll. Landslaget hade hunnit hem till spelarhotellet efter förlusten mot Norge och följde dramat i slutminuterna framför tv-apparaterna. När fransmännen sköt 30–27 i slutminuten bröt det stora jublet ut.

– Wow, det blev en väldig eufori. Det känns fantastiskt just nu, säger målvakten Mikael Appelgren innan han bjuder på ett rejält segervrål.

Frankrike behövde vinna för att hjälpa Sverige vidare, men när ledningen krympte från sex till ett mål var det nervöst. Kroatien hade vittring på en superupphämtning med ljudet från 13 000 skrikande hemmafans i ryggen.

– Då var pulsen uppe i 5 000 igen. Men det känns verkligen som att Frankrike gav allt och gjorde en väldigt bra match. "Merci beaucoup", säger Jim Gottfridsson och skrattar.

"Fantastiskt kul"

Förbundskapten Kristján Andrésson var aningen mer samlad än spelarna, men väldigt lycklig efter att ha fört Sverige till EM-semifinal för första gången på 16 år.

– Det ska bli fantastiskt kul att spela semifinal. Det är en helt otrolig möjlighet för oss att få spela en sån match. Jag är otroligt stolt och glad över det här gänget.

Efter skrällsegern mot Kroatien i Split för drygt en vecka sedan har det svenska spelet gått lite grann på kryckor genom mellanrundan i Zagreb. Den offensiva insatsen mot Frankrike var lika blek som den storspelande målvakten Appelgrens hårsvall. Segern mot Vitryssland var just en seger, men inte så mycket mer. Och mot Norge kom den tredje förlusten i EM efter att anfallsspelet sviktat igen.

Ändå spelar Sverige semifinal och det är mycket tack vare att matematiken har gått lagets väg.

Rysare mot Norge

Det var upplagt för en rysarmatch mot Norge och precis så blev det. Sverige skulle helst vinna, men fick absolut inte förlora med fyra mål eller mer. Norge behövde vinna med fem för att ha chans att nå semifinal. Det slutade 28–25 till norrmännen – som ironiskt nog hade skickat ut både Sverige och Norge ur turneringen om laget hade gjort ett mål till.

EM-äventyret kunde alltså ha tagit slut redan då. Men Sverige lyckades knixa sig vidare – till slut tack vare total målskillnad i inbördes möten mot Kroatien och Norge – och har fått det som känns som en liten bonuschans att slåss om medaljerna.

– Vi hade kunnat sitta här i baren och tagit en öl innan vi skulle åka åt alla håll i morgon, nu ska vi spela EM-semifinal på fredag i stället. Men nu måste vi bli ödmjuka igen. Att börja sätta våra lägen igen vore en bra start. Men först ska vi suga på den här karamellen i kväll, säger Gottfridsson.

I den andra semifinalen möts Frankrike och Spanien.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning