Svenskt rederi satsar på ny färjerutt mellan Finland och Sverige

Stena Line börjar köra på Finland. Arkivbild. Bild: Terje Pedersen/TT-NTB

Stena Line startar ny linje från Hangö till Nynäshamn för både passagerare och gods.

Från februari 2022 börjar det svenska rederiet Stena Line trafikera sträckan Nynäshamn–Hangö. I maj utökas trafiken med ytterligare en färja vilket möjliggör en daglig avgång i vardera riktningen.

Nynäshamn ligger drygt 50 kilometer söder om Stockholm.

För Hangö hamn är det en mycket välkommen nyhet.

– Det är ett nytt ben att stå på. Tidigare har vi haft rutter söderut och österut, nu också västerut. Passagerartrafiken är också intressant, säger Anders Ahlvik, vd för Hangö hamn.

Tidigare har Hangö haft passagerartrafik till Estland, men den har upphört under coronapandemin. Också passagerartrafik till Tyskland fanns tidigare.

På Stena Line säger man att idén till den nya linjen kom från kunderna.

– De signalerade att de gärna ser en utökad kapacitet. Det finns en jättestor efterfrågan, säger Johan Edelman, direktör vid Stena Lines verksamhet i norra Östersjön, till HBL.

Edelman beskriver kunderna som så kallade nätverkskunder som vill få sina varor transporterade till och från Finland till övriga Europa så enkelt som möjligt. Pandemin har snarare ökat än minskat volymerna för godstrafiken. Det när vi i stället för coronadrabbade tjänster köper mer varor till hemmet, exempelvis.

Centralt för den nya linjen är den nya roro- och containerhamnen Stockholm Norvik Hamn, som växer fram som en allt mer central knutpunkt vid Östersjön.

Fokus för Stena Line ligger på frakt, men vanliga passagerare välkomnas också.

– Vi erbjuder ingen nöjeskryssning, utan ett bekvämt sätt att ta sig över till Sverige. Vi konkurrerar inte med kryssningsfartygen, säger Edelman.

Rutten kommer att trafikeras av fartygen Urd och Stena Gothica, som vardera tar 186 passagerare. Sträckan beräknas ta 13 timmar enkel väg. Fartygen är från början av 1980-talet.

Konkurrenten Finnlines liknande färjor på rutten Nådendal-Kapellskär har rum för över 500 passagerare.

Den nya rutten öppnar för passagerartrafik i maj. Edelman kan inte ännu i det skedet ge närmare besked om prisnivån.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning