Svenskt labb bekräftar: Navalnyj gavs novitjok

Sjukhuset i Berlin där Aleksej Navalnyj vårdas. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/TT-AP

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) bekräftar Tysklands slutsatser i fallet med Aleksej Navalnyj: Den ryske oppositionsledaren förgiftades med nervgiftet novitjok.Det bedömer även ett laboratorium i Frankrike.

Laboratoriet i Tyskland, som slog fast att det var det sovjettillverkade giftet som användes, hörde av sig till kollegorna på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige den 4 september.

– Jag kan bekräfta att vi tagit emot en sådan förfrågan, och accepterat ett sådant uppdrag och genomfört det. Vi kan bekräfta att vi ser samma resultat som det tyska laboratoriet, det vill säga att det inte finns något tvivel att det handlar om de här ämnena, säger Åsa Scott, avdelningschef Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Jag är väldigt stolt över vår personal att vi kan stödja på det här sättet.

Kräver rysk förklaring

Även ett franskt laboratorium har oberoende av det svenska analyserat proverna, rapporterar Reuters. Enligt den tyska regeringen har man även där bekräftat de tidigare tyska slutsatserna.

Tyskland slog fast att det utan tvivel var novitjok som Aleksej Navalnyj utsattes för den 20 augusti. Den ryske Kremlkritikern vårdas för närvarande i Berlin.

"Vi upprepar uppmaningarna till Ryssland att förklara sig gällande dessa händelser. Vi står i tät kontakt med våra europeiska partners för ytterligare åtgärder", lyder ett uttalande från Angela Merkels talesperson Steffen Seibert.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, har också ombetts titta på proverna. Därifrån har det ännu inte kommit något besked.

Uppges ha vaknat

Aleksej Navalnyj insjuknade i augusti under en flygresa mellan sibiriska Tomsk och Moskva. Han fördes senare till Tyskland och uppgavs först i förra veckan ha blivit väckt ur sin koma och vara talbar.

Nervgiftet novitjok tillverkades i dåvarande Sovjetunionen och har på senare tid uppmärksammats inte minst vid förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury, Storbritannien, 2018. I samband med det kom även två brittiska medborgare i kontakt med giftet och en av dem, en 44-årig kvinna, avled till följd.

I Ryssland ansåg myndigheterna till en början att det inte fanns någon anledning att misstänka brott i fallet Navalnyj, medan propagandaartade medier i landet spekulerade vilt i alternativa orsaker till hans insjuknande. I förra veckan meddelade myndigheterna att de kommer att begära att rysk polis får prata med Navalnyj, samt att ryska experter får ta rygg på de tyska under utredningens gång.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning