Svenskt kulturhus anmäls för diskriminering

Konstnären Makode Linde. Arkivbild. Bild: TT/Henrik Montgomery

Anställda på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har anmält sina chefer till Diskrimineringsombudsmannen, DO, sedan de tvingats arbeta med konstnären Makode Lindes senaste utställning, skriver Dagens Nyheter.

Enligt anmälan, som rör diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, har två anställda tvingats bemanna utställningen mot sin vilja. Utställningen, som öppnade i januari i år, föregicks av en infekterad namntvist mellan konstnären och Kulturhuset. Det slutliga namnet på utställningen blev Makode Linde, men många har fortsatt att kalla den för dess ursprungsnamn Negerkungens återkomst, som var Lindes eget namnförslag.

En av de anställda skriver i anmälan att "Kulturhuset/Stadsteatern har tagit in och legitimerat en afrofobisk/rasistisk utställning som jag som icke-vit anställd ska bemanna", och menar att önskan om att inte jobba med utställningen inte har hörsammats. Man har även tvingats bevittna rasistiska tillmälen från besökare i samband med utställningen.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning