Skrällbrons till Finland i VM – "en seger för hela laget"

Finlands damer var överlyckliga över den oväntade bronsmedaljen. Bild: Emmi Korhonen

Krista Pärmäskoski spurtade ned Jessica Diggins när Finland tog VM-brons i stafett.– Det här är en grymt stor medalj för hela laget, säger Pärmäkoski.

Finland tog ett sensationellt brons i damernas stafett efter en dramatisk slutuppgörelse. Den sista sträckan blev en tvekamp mellan USA:s Jessica Diggins och Finlands Krista Pärmäkoski och till slut var Pärmäkoski den vassaste.

– Det här är en stor medalj för hela laget. Vi har två nya medaljörer. Det är mentalt enormt för hela laget. Damerna har inte lyckats så bra som vi hade hoppats i VM. Det här var viktigt, säger Pärmäkoski till HBL.

– Ingen hade säkert väntat sig att vi skulle slåss om medalj,.

I mål var Finland 46,2 sekunder bakom segrande Norge. Ryska skidförbundet tog silver, 26,6 sekunder bakom Norge. Favorittippade Sverige drabbades av en kollektiv vallningsmiss och var avhängt redan efter de två första sträckorna.

Laginsats

VM-debutanten Jasmi Joensuu gjorde bra ifrån sig under den första sträckan. Hon växlade som femma, bara sju sekunder bakom Norge, och gav Johanna Matintalo ett bra utgångsläge för andra sträckan. I sin första VM-stafett hängde också Matintalo bra med i medaljstriden. Hon växlade som sexa.

Riitta-Liisa Roponen lyfte Finland till fjärde plats under tredje sträckan. Krista Pärmäkoski gick ut som fyra, strax bakom Tyskland, och strax före USA.

Pärmäkoski låg länge bakom USA:s Jessica Diggins. Tysklands Victoria Carl tröttnade under efter det första varvet och det blev en tvekamp om brons mellan Pärmäkoski och Diggins. Diggins såg ut att vara stark då hon ville dra hela tiden.

– Jag låg hela tiden på gränsen. Under det andra varvet kändes det i ett skede som att jag dör. Men jag lyckades komma igen, säger Pärmäkoski.

Föret avgjorde

I slutet var det ändå Pärmäkoski som var vassare. Hon tog sig fräckt fram i kurvan ut mot stadion och slog Diggins på upploppet. I mål möttes hon av sina jublande lagkamrater.

– Allt var bara en dimma på upploppet. Benen förde mig dit de ville. Det var en kamp mellan två trötta kvinnor, säger Pärmäkoski.

– Det var min tur att det var så mjukt före. De saltade inte banorna: Jag tror att Diggins skulle ha varit vassare i snabbt före. Nu blev det en brottningsmatch mer än en sprintduell. Det var bara frågan om vem som orkar.

Trodde du själv på medalj i något skede?

– Under första varvet tänkte jag att både Tyskland och USA går förbi. Under andra varvet föll Tyskland bort. Jag var nära döden själv, men då såg jag att också Ryssland var ganska nära, och tänkte att allt är fortfarande möjligt.

Sverige var överlägsen favorit inför stafetten. Men svenskarna tog sjätte plats, två minuter bakom Norge, och ingen hade trott på en blåvit medalj.

– Det har varit en tung säsong. Ritu (Roponen) hade ett bra fristilslopp, men resultaten har inte annars varit som vi hoppats. Kerttu (Niskanen) blev skadad. Det var ett hårt bakslag. Vi har ändå haft en bra laganda, tränat tillsammans och hejat på varandra. Trots att det bara var vi fyra som skidade var det här en seger för hela laget, säger Pärmäkoski.

– Ilus (Ilkka Herola) medalj och killarnas medalj i lagsprinten visade att allt är möjligt. Resultaten är klara först när alla korsat mållinjen. En stafett är alltid en stafett. Det här lyfter nog stämningen i hela laget, också för herrarna, det är många sträckor kvar att skida.

Upprättelse

Pärmäkoski har också själv haft en tung säsong. I skiathlon och 10 km fritt tog hon sina sämsta placeringar i VM sedan 2015: trettonde plats båda gångerna. Under presskonferensen inför damernas stafett lät hon minst sagt skeptisk till sina chanser.

– Det var ett bra lopp. Jag hade inte trott det här i morse.

Det var Pärmäkoskis elfte medalj i VM eller OS. Roponen tog sin åttonde medalj, För Joensuu och Matintalo var det givetvis den första medaljen i ett seniormästerskap.

skidor

OBERSTDORF, Tyskland

VM

damer, stafett, 4x5 km

1) Norge (Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm) 53.43,2, 2) Ryska skidförbundets lag (Jana Kirpitjenko, Julia Stupak, Tatiana Sorina, Natalia Neprjajeva) +26,6, 3) Finland (Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski) +46,2, 4) USA (Hailey Swirbul, Sadie Maubet Bjornsen, Rosie Brennan, Jessie Diggins) +47,0, 5) Tyskland (Laura Gimmler, Katharina Hennig, Pia Fink, Victoria Carl) +1.06,4, 6) Sverige (Jonna Sundling, Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Frida Karlsson) +2.00,0, 7) Schweiz +2.49,2, 8) Tjeckien +3.04,3, 9) Kanada +3.42,1, 10) Japan +5.30,0.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning