Svenskt drömläge i EM: "Galet häftigt"

Svensk skrällseger mot Kroatien ger ett drömläge att nå långt i EM. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / ANTONIO BAT

Sverige har vänt mardrömsstarten i handbolls-EM till ett drömläge inför mellanrundan. Tacka superskrällen i Split för det. Sverige slog storfavoriten och hemmanationen Kroatien med 35–31.– Det är galet häftigt, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Det svenska landslaget har på bara några dagar bjudit på en närmast osannolik förvandling i EM:s första gruppspel. Från den paralyserade premiärförlusten mot Island, via segern mot Serbien, till en insats i absolut världsklass mot Kroatien.

– Det var en nästan felfri landskamp, säger mittnian och spelmotorn Jim Gottfridsson.

Det är svårt att säga emot.

Det var annars dukat för kroatisk fest i Spaladium Arena, där publiken gav sina hjältar ett närmast galet stöd från läktarplats.

Nere på planen var det däremot ganska snart svenskarna som dominerade.

Enorm betydelse

Ett aggressivt försvarsspel gjorde det jobbigt för kroaterna, som lite oväntat ställdes mot Andreas Palicka i målet från start. När Palicka spikade igen i drygt sju minuter, samtidigt som framför allt Albin Lagergren och Niclas Ekberg firade triumfer framåt, gick Sverige från 3–4 till 9–4 och kopplade greppet.

Svensk ledning 17–12 i paus växte till sju mål när Sverige rivstartade andra halvlek, bland annat efter att Mikael Appelgren hoppat in och räddat en straff.

Blågul rivstart

Kroatien, som oväntat hade skickat ut förstemålvakten Mirko Alilovic ur truppen inför matchen, hade inte alls samma målvaktslycka.

Sverige fortsatte att vara sylvasst framåt och ledde som mest med nio mål. När den kroatiska slutforceringen väl kom var det för sent.

– Jag är sjukt stolt och glad över att vara med i det här laget. Det här är historiskt, att vinna här nere efter den starten vi har haft, säger en jublande glad Andreas Palicka.

Kristján Andrésson:

– Jag tror att det här också var jätteviktigt för den framtida landslagskarriären för många av de här spelarna. Vi var nära mot Danmark och Frankrike i VM, men stort att få välta en av de stora drakarna. Kan vi vinna mot kroaterna i Split, på deras hemmabana med allt vad det innebär, så vet vi att vi har potential att kunna vinna mot alla i världen.

Kroatien har spelat sju raka EM-semifinaler och drömmer om att ta första guldet nu, men får bara med sig två poäng till mellanrundan. Där sitter Sverige i stället sensationellt i förarsätet med fyra poäng och full pott i jakten på semifinalplatserna.

Sverige möter i nästa match Frankrike i Zagreb på lördag. Därefter väntar Vitryssland (måndag) och Norge (onsdag).

– Med noll poäng hade en semifinal varit i princip omöjlig. Med fyra poäng är den väldigt möjlig. Men framför allt Frankrike och Norge är skitbra lag, så det blir tufft, Vi måste upp i Kroatien-nivå för att slå dem, säger Jesper Nielsen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning