Svenskfinlands youtubedrottning: "Jag spelar aldrig någon roll, utan är helt mig själv"

Hon laddade upp sin första video på Youtube för två år sedan. Följande dag hade hon 10 000 följare, och är i dag uppe i knappt 130 000. Pernilla Böckerman, en 17-årig vloggare från Esbo, är därmed den största finlandssvenska youtubern. Trots det har hon hittills hållit sig till videor på finska.

Fakta

Tubecon

• I helgen gick Europas största Youtube-evenemang av stapeln i Helsingfors.

• Tubecon föddes för tre år sedan i Finland, och konceptet har exporterats vidare till bland annat Sverige och Spanien. Det är Europas största Youtube-evenemang, som i fjol lockade 18 500 gäster.

• Målet är att slå rekordet också i år. Runt tusen personer är med och genomför fanträffar, liveshower och över hundratals uppträdanden.

Hennes Tubeconhelg har varit helt fullspäckad, men hon har ett lämpligt hål på en halvtimme.

– Jag har alltid tyckt om kameror och att prata öppet, men hade ingen speciell tanke då jag började. På 24 timmar hade jag fått 10 000 följare!

Böckerman hade redan etablerat sig starkt på Instagram med 10 000 följare, vilket underlättade hennes Youtube-genombrott. I dag har hon knappt 130 000 följare på Youtube och över 184 000 på Instragram. I början var hon sin egen lyckas smed, men numera samarbetar hon med produktionsbolaget Splay. De hjälper med det personliga, kreativa, administrativa och juridiska.

– Jag vet inte precis vad det finns för lagar, så det är bra att ha stöd av Splay. Dessutom hjälper de med videoidéer när jag har slut på dem.

Det här är fjärde gången som evenemanget Tubecon ordnas, och tredje gången som Böckerman är med. År 2015 hade hon bara hållit på med Youtube i några månader, men kammade hem priset för årets nykomling.

– Det bästa med Tubecon är att få träffa följare och andra youtubers.

Svårt slå igenom på finlandssvenska

Böckerman har en fördel gentemot vissa andra finlandssvenska vloggare. Hon är helt tvåspråkig och har hittills bara gjort videor på finska. Hon kastar in lite finska termer i den annars helt felfria svenskan.

– Mina följare vet nog att jag är finlandssvensk, och jag har frågat dem ifall de vill att jag gör en video på svenska. Jag vill ändå inte helt övergå till svenska, eftersom jag ändå bor i Finland.

Böckerman förklarar att den finländska Youtubescenen och konventet Tubecon går helt på finska. De flesta följare och kollegor är finskspråkiga. Själv tittar hon ändå mest rikssvenska youtubers såsom Therese Lindgren, Jon Olsson och Tomas Sekelius.

– Jag tittar mest på svenska, men också en del finska. Jag vill inte ändå titta så mycket på mina vänners videor eftersom jag vill se mina vänner med egna ögon.

Bild: Lehtikuva/Anni Reenpää

Berättar öppet om sitt vardagsliv

Böckerman har en livsstilskanal med mycket så kallade my day-videor, alltså som dagboksinlägg i videoformat.

– Jag berättar öppet och personligt. Jag spelar aldrig någon roll, utan är helt mig själv.

Utanför Youtube är hon en minderårig merkonomstudent som brinner för idrott. Fem långa skoldagar, åtta träningspass och Youtube ingår i hennes vecka. Hon är vid det här läget van vid högt tempo och få andningshål.

– Jag har en egen tränare som hjälper mig, och lärarna är förstående. De vet vad jag håller på med och låter mig ta ledigt när jag behöver. Youtube är ett jobb. Dessutom är jag perfektionist och stressar väldigt mycket, vilket inte alltid är så bra.

Böckerman får nästan alltid frågan om varför just hon har blivit så populär. Hon har svårt att sätta fingret på någon enskild framgångsfaktor.

– Jag berättar öppet, är rolig, och har bra kontakt med kameran och tittarna. Jag kan både skratta och gråta framför kameran. Därför tror jag att följarna får ett bra grepp om vem jag är.

"På vintern kastar de snöbollar och på sommaren ägg"

Böckerman berättar att hennes vardag är rätt inrutad med många aktiviteter där hon är ensam. Youtube är ett sätt att få kontakt med fler människor, och inspirera dem till en sundare livsstil. Hon hoppas att allt fler ungdomar väljer idrott framför tonårens hälsovådligare frestelser.

Det är följarnas stöd och feedback som motiverar Böckerman, trots att den ibland är både huvudlös och elak. Hatet går i perioder, men hon skonas aldrig helt och hållet.

– Man ska inte läsa de elaka kommentarerna. Det har jag lärt mig den hårda vägen. Man vänjer sig, men jag är ju också människa.

Fastän Böckerman själv är minderårig, har hon flest följare i åldern 18–24. Hon spräcker mina fördomar och menar att det är de yngre som syns och hörs mest, både i kommentarsfältet och här på Tubecon. Böckerman är noggrann med att aldrig filma så hemkvarteren syns, men många har ändå listat ut var hon bor.

– På vintern kastar de snöbollar och på sommaren ägg. Det finns också de som bara är nyfikna, men jag har sagt tydligt till mina följare att jag inte vill att de kommer till mitt hem.

Hon sminkar eller klär sällan upp sig bara för att gå utanför huset, men visst snurrar ständigt tankar om att hon kan vara iakttagen.

– Jag kan känna mig skraj över vem som tittar på mig och kan inte bete mig hur som helst.

Splay, familjen och vännerna ger henne det stöd hon behöver, men det finns också de som söker sig till hennes sällskap bara för att hon är känd.

– Jag har ärligt talat inte så många vänner, det räcker med fem goda.

Vill tävla i fitness

Böckerman har uppnått sin drömkarriär och hoppas på att få hålla på med Youtube och sociala medier i kombination med idrott så länge det bara går. Just nu är hon taggad på att nytt projekt, som kräver disciplin och stora uppoffringar.

– Jag vill tävla i fitness. Det är en gren som delar åsikterna, men jag är förvånad över hur lite negativa kommentarer jag har fått. Mina följare har varit uppmuntrande.

Böckerman har en stark grund: en tragiskt avslutad gymnastkarriär, lite friidrott och har de senaste åren fokuserat på gymmet. Hennes plan är att delta i sin första tävling år 2019, alltså som 19-åring.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03