Svenskfinlands #metoo tar steget upp på teaterscenen

Regissören Ulrika Bengts medverkar i arbetsgruppen som ordnar #dammenbrister-manifestationen på Lilla teatern på fredag kväll. Inträdet är fritt. Bild: HBL-arkiv/Susanna Vainioranta

På fredag läser 60 finlandssvenska kvinnor upp vittnesmål om sexuella övergrepp ur uppropet #dammenbrister på Lilla teaterns scen. – Publiceringen på webben var bara början. Nu vill vi ge röster åt berättelserna, säger regissören Ulrika Bengts som hör till scenmanifestationens bakgrundskrafter.

Det har gått ungefär två veckor sedan uppropet #dammenbrister med hundratals vittnesmål om sexuella trakasserier briserade i Svenskfinland. Nu utmynnar snöbollseffekten på sociala medier i en spontan manifestation på Lilla teatern. På fredag kväll kommer ett 60-tal finlandssvenska kvinnor i alla åldrar att kliva upp på scenen och läsa utvalda texter ur de närmare 800 vittnesmål om övergrepp som publicerats på tidskriften Astras webbplats.

– Vi har utgått från de vittnesmål som redan offentliggjorts och också fått tillgång till nya berättelser. Kvinnorna som uppträder på scen läser inte upp sina personliga berättelser, utan de är slumpmässigt utvalda och anonymiserade så att varken offren eller förövarna går att känna igen, berättar regissören Ulrika Bengts som medverkar i arbetsgruppen bakom evenemanget.

Genom scenaktionen tar kampanjen #dammenbrister nästa steg: de talrika vittnesmålen om trakasserier får röster.

– Vi visar att uppropet som publicerades på webben bara var början. #Metoo-rörelsen är en stor folklig revolt och kommer att få spontana fortsättningar på många olika sätt, säger Ulrika Bengts.

Hon är övertygad om att #metoo för med sig en genomgripande samhällelig förändring.

– Det är ju klart. Bara det faktum att människor börjar prata öppet om de här sakerna är en stor förändring. Så många kvinnor har känt igen sig i berättelserna och själva vågat tala ut. Kampanjen har ingen paraplyorganisation, utan utgår från en jättestor snöbollseffekt som utpekar missförhållanden, säger Bengts.

I svenska medier har några män utpekats vid namn i samband med #metoo-kampanjen. Det här är ändå inte uppropets mål, påpekar Bengts.

– Det är främst medierna som ägnat sig åt att peka ut enskilda individer. #Metoo-rörelsen handlar inte om namn, utan om att visa att den här sortens övergrepp är så fruktansvärt vanliga. Ett missförhållande som bara tillåtits pågå, säger Bengts.

– Jag har inte sett drag av lynchning eller häxjakt i #dammenbrister. Men det är klart att män som är vana vid privilegier och utrymme och nu känner sig hotade lätt tar till överord, fortsätter hon.

Bengts framhåller att alla är välkomna på fredagens jämställdhetsmanifestation.

– Vi bjuder in alla åldersgrupper och alla kön. Män ska absolut inte känna sig uteslutna. Det är inte bara kvinnornas sak att åstadkomma en förändring, tvärtom är det väldigt viktigt att det görs tillsammans.

Manifestationen äger rum på fredag kväll klockan 19–21 på Lilla teaterns scen på Georgsgatan 30. Inträdet är fritt. Svenska Yle kommer att sända uppläsningen live på Arenan.

Bild: Pressbild/Lina Raunio

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning